25 septembrie 2021 - 04:23

PAGUBE mari din cauza secetei. Ce se intampla cu stocurile de grau panificabil si pretul painii?

Lipsa precipitațiilor a afectat dur culturile fermierilor, iar cerealele au înregistrat o producție cu mult mai mică față de anul trecut. Cu toate acestea, potrivit ministrului Agriculturii, seceta din acest an s-a manifestat cu precădere în zona Mării Negre, iar producțiile de grâu din alte zone au înregistrat recorduri. Prin urmare, stocurile de grâu panificabil vor fi suficiente.

„Chiar dacă în țara noastră, din nefericire, această secetă a afectat producția de grâu și în general producția de cereale din toamnă, iar producția de grâu reducându-se cu aproape 40%, grâul necesar pentru panificație pentru consumul uman este suficient în România, iar prețul grâului de panificație nu va crește pentru că el depinde de tot ceea ce se întâmplă la nivel mondial”, a dat asigurări Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Potrivit oficialului MADR, dacă în anii cu precipitații foarte bune România a avut producții de grâu între 8,5 – 9 milioane tone, anul acesta vom avea 6-6,5 milioane tone. Cu toate acestea, necesarul de grâu panificabil pentru consumul uman în România este de maxim 2,2 milioane tone, deci necesarul este acoperit.

„Mai consumăm cam 550.000 tone grâu semințe, iarăși este asigurat acest grâu, la furaje cam 400.000 de tone și grâul din industria alcoolului încă 400.000 de tone. Deci și așa traderii și agenții economici care se ocupă cu comerțul grâului, și anul acesta vor avea peste 2,5 milioane tone să facă comerț”, a declarat minstrul Agriculturii.

Adrian Oros a oferit detalii și despre schema de creditare-garantare dedicată asociațiilor de morărit. „Ca să nu să se mai ajungă la acea decizie extremă de a sista exportul, atenție – nu comerțul intracomunitar, cu cei de la asociațiile de morărit și panificație am pegătit o schemă de creditare-garantare prin care să-și poată contracta cantitățile de grâu panificabil pentru anul următor, în așa fel încât să nu mai fim nevoiți să suspendăm exporturile”, a transmis ministrul Oros.