23 aprilie 2021 - 14:34

Pagube majore! Animalele salbatice dau batai de cap fermierilor

Pagubele provocate de animalele sălbatice reprezintă o mare problemă pentru fermierii din mai multe zone ale țării. Acest subiect a fost dezbătut într-o emisiune la Agro TV și au fost trase câteva concluzii importante.

„Animalele sălbatice reprezintă o problemă mare și cu diverse implicații. Statul are animalele pe terenul nostru, și-a asumat niște obligații printr-o lege foarte neclară. Printre altele spune că trebuie să facem noi pază cu metode chimice și fizice, dar nu ai voie să împuști, să pui capcane. Am insistat la ministere prin mai multe asociații și legea s-a schimbat. În 2020 a venit o actualizare a legii și spune că nu trebuie să mai facem pază, dar metodologia nu s-a schimbat. Am cerut în teritoriu să ne spună care este legislația și a spus că se aplică procedura veche, hotărârea 679 din 2008”, a declarat fermierul ieșean Tiberiu Stan.
 
Acesta mai spune că dacă nu se asigură pază, nu se acordă despăgubiri. Legea nouă este intrată în vigoare, dar fără normele de aplicare. 
 
„Eu cred că este o urgență acum să dea acea metodologie. Noi am transmis prin APPR, la minister, ni s-a spus că sunt în etape de pregătire. Au discutat cu ministerul mediului și o să apară la un moment dat această metodologie”, adaugă fermierul din județul Iași.
 
Pe de altă parte, fermierul băcăuan, Laurențiu Baciu menționează că era de datoria Ministerului Agriculturii și cel al mediului ca să emită acele norme metodologice de punere în aplicare a legii, iar asociațiile ar trebui să le preseze pentru a se rezolva situația. 
 
Tiberiu Stan susține că APPR-ul are câteva notificări făcute pentru ca să apară metodologia. El spune că despăgubirile au fost date la valoarea investiției.
 
„Când vine mistrețul și îți termină cultura, îți dă la valoarea investiției. Mie ar trebui să îmi dea la valoarea culturii. Cel mai ușor vezi valoarea la cât îți asiguri cultura, dacă vor să aibă un reper. Nu 25-30 milioane de lei vechi pe hectar, nu l-a sumat asta să mă despăgubească, ci la 4.000 lei cât e atunci. Care este valoarea, ar trebuie și asta să fie schimbat în metodologie. Al doilea lucru, în momentul de față vânătorii nu au voie să iasă din casă să împuște. Este nevoie urgent de o ordonață militară care să spună ca vânătorul are dreptul să iasă l-a împușcat. Ar trebui să fim ajutați de vânători și de armată că suntem pe frontieră. Vânătorul vine și își face un hobby. Dacă îl țin mai târziu, spune că îl înțeapă țințarii. Și acum am procese pe rol, m-am săturat de așa ceva”, mai spune Tiberiu Stan.
 
Fermierul Laurențiu Baciu precizează că e nevoie urgent ca Ministerul Agriculturii prin APIA să dea acele adeverințe măcar pentru 50 % din sumă pentru că fermierii sunt în mare dificultate acum, „băncile au înghețat toate dosarele, cei care au inputuri de când a venit seceta s-au oprit în a mai finanța agricultorii, ANIF-ul să dea drumul la apă, să se urgenteze plățile la subvenția la motorină, acestea ar fi urgențele”, conchide Baciu.
 
Autor- Daria Diaconiuc