26 ianuarie 2022 - 12:47

Pagube de aproape 80 de milioane de lei provocate de inundaţiile din iulie

Aproape 80 de milioane de lei – la atât s-au ridicat pagubele provocate de inundaţiile produse în luna iulie în judeţul Alba, cu deosebire în zona Munţilor Apuseni, unde au fost afectate aproape o mie de case şi anexe gospodăreşti, zeci de poduri şi podeţe, drumuri şi alte obiective din 88 de localităţi, informează AGERPRES.

„Ca urmare a precipitaţiilor abundente căzute în intervalul 1 – 21 iulie 2021, pe anumite areale au avut loc scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, revărsări ale unor cursuri de ape, care au avut ca şi consecinţă producerea unor pagube pe raza UAT-urilor: Abrud, Ocna Mureş, Zlatna, Albac, Arieşeni, Avram Iancu, Berghin, Bucium, Bistra, Câmpeni, Ciuruleasa, Horea, Livezile, Lupşa, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Poşaga, Roşia Montană, Sălciua, Săsciori, Sohodol, Şona, Şugag şi Vadu Moţilor. Valoarea totală a pagubelor se ridică la suma de 79.882,558 mii lei”, se arată în raportul de sinteză întocmit de autorităţile judeţene și dat publicităţii luni.

În raport se menționează că au fost afectate 413 case, 462 anexe gospodăreşti, 14 obiective sociale şi administrative, 8 obiective economice, 12 poduri, 40 de podeţe, drumuri naţionale, judeţene, comunale, vicinale. De asemenea, au murit înecate peste 2.400 de animale.

Cele mai mari pagube s-au înregistrat în Ocoliş, respectiv peste 21,4 milioane de lei.

Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Alba au înaintat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei un proiect de Hotărâre de Guvern privind alocarea a 31,1 milioane de lei, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, pentru finanţarea unor cheltuieli de refacere, reabilitare sau intervenţie la infrastructura afectată de inundaţiile, alunecările de teren şi fenomenele hidrometeorologice periculoase produse în judeţul Alba.

Finanțarea vizează obiective de infrastructură din administrarea Consiliului Judeţean Alba şi a 16 UAT-uri: Abrud, Câmpeni, Zlatna, Bistra, Bucium, Ciuruleasa, Livezile, Lupşa, Ocoliş, Poiana Vadului, Poşaga, Roşia Montană, Sălciua, Săsciori, Sohodol şi Şugag

În același timp, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Alba a înaintat Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale propuneri privind acordarea ajutoarelor de urgenţă pentru sprijinirea familiilor afectate de inundaţii.

Până în prezent, suma solicitată se ridică la peste 573.000 de lei, pentru 163 de familii din Abrud, Câmpeni, Avram Iancu, Ocoliş şi Sohodol. Potrivit reprezentanţilor Instituţiei Prefectului, urmează să fie solicitate ajutoare de urgenţă şi pentru familiile afectate din Bistra şi Roşia Montană.