18 ianuarie 2022 - 07:02

Padurarii solicita convocarea CSAT pentru masuri de protectie

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva cere măsuri drastice de pentru protecția personalului care se ocupă de protecția pădurilor. În acest sens, silvicltorii se vor adresa direct Președintelui României, pnetru convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Solicitarea vinde după ce, săptămâna trecută, un pădurar din Maramureș a fost ucis când încerca să oprească hoții de lemne, iar cazurile de acest gen sunt tot mai dese în ultima erioadă. În urmă cu doar o lună, un alt pădurar și-a pierdut viața în județul Iași, într-un mod similar.

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva a trimis un comunicat de presă în care îşi prezintă intenţiile:

„În 16 octombrie 2019, în jurul orelor 19:00, un coleg al nostru silvicultor, pădurarul Liviu Pop, în vârstă de doar 30 ani, tată a 3 copii minori, a fost ucis cu bestialitate, fiind împușcat cu arma de serviciu de o grupare de hoți de lemne și aruncat într-o râpă. Tragedia s-a produs într-o zonă muntoasă între localitățile Rogoz și Băiuț, Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț din cadrul Direcției Silvice Maramureș. Transmitem pe această cale condoleanțe familiei colegului nostru, silvicultor LIVIU POP, care și-a dat viața pentru apărarea pădurilor României. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva își exprimă îngrijorarea și revolta cu privire la intensificarea acțiunilor de agresiune fizică de o violență fără precedent îndreptate în ultima perioadă împotriva personalului silvic care își face datoria apărând pădurea de hoții de lemn.

În urmă cu doar o lună, un alt silvicultor, pădurarul Gorcioaia Răducu de la Ocolul Silvic Pașcani din Iași, a fost omorât de trei hoți surprinși la furat de lemn și că au atras atenția în mai multe rânduri că angajații care păzesc pădurile nu sunt dotați cu uniformă de serviciu, echipament de protecție, mijloace de apărare și nu au o pregătire în acest sens.

În ultimii ani, au fost omorâți de hoții de lemn 6 pădurari, iar peste 650 de silvicultori au fost agresați bătuți, amenințați cu moartea, atacați cu topoare, cuțite și chiar împușcați. Am ieșit în stradă de zeci de ori solicitând modificarea Statutului Personalului Silvic astfel încât să fie întărită autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu, redată demnitatea profesiei de silvicultor, asigurată dotarea cu armament de serviciu eficient și mijloace tehnice de apărare, asigurată dotarea cu mijloace de transport și comunicații adecvate, asigurată dotarea cu uniforme de serviciu, includerea în condiții speciale de pensionare a silvicultorilor și asigurarea unor condiții decente de salarizare pentru întreg personalul silvic!

În opinia noastră, toate acestea au la bază campania de denigrare pornită din partea unor politicieni aflați vremelnic la conducerea destinelor silviculturii românești, atacurile concertate ale anumitor ong-uri care nu mai văd pădurea din pricina intereselor și prezentarea uneori voit deformată a realității din sectorul silvic. La această situație au contribuit în mare măsură și retrocedările cu sau fără drept de păduri, îndepărtarea personalului silvic din suprafețele retrocedate și lăsarea fără pază a cca 10 % din suprafața împădurită a țării, precum și sumedenia de reglementări legislative apărută după anii 1990 care a avut oricare alt scop în afară de asigurarea integrității fondului forestier național, apărarea interesului național și protejarea silvicultorilor care, iată, plătesc chiar cu prețul vieții apărarea acestor păduri.

Solicităm din nou Camerei Deputaților adoptarea în regim de urgență a proiectului de modificare a Statutului Personalului Silvic, inclusiv prin organizarea unor noi acțiuni de protest, dacă va fi cazul.

Totodată, vom solicita Președintelui României convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului Suprem de Apărare a Țării în cadrul căreia să fie analizate problemele fără precedent cu care se confruntă personalul silvic în activitatea de pază a pădurilor și să fie dispuse măsuri urgente de sprijinire a silvicultorilor în activitatea de pază de către instituțiile de forță ale statului (Poliție, Jandarmerie)”, se arată în comunicatul transmis de sindicaliști.

Comments are closed.