26 mai 2022 - 18:22

Pachet Cereale – eficacitate fără compromis la primul tratament

Agenții patogeni – din ce în ce mai rezistenți la fungicide

Pe plan mondial, problema dezvoltării rezistențelor la fungicide a agenților patogeni este bine cunoscută și de interes pentru agricultura modernă, iar combaterea integrată a bolilor și a dăunătorilor începe a prinde contur și în Romania.

Este știut faptul că principala cauză care duce la dezvoltarea rezistențelor este utilizarea pe perioadă îndelungată a tratamentelor cu substanțe active clasice, cu un singur mod de acțiune asupra agentului patogen. Folosite în mod repetat, există riscul ca ciupercile patogene să dezvolte rezistență asupra modului de acțiune a produsului, în timp rezultând un control redus al bolii prin apariția de rase noi, adaptate la modul de acțiune al acestora. 

Faptul că de la un an la altul, produse care își făceau foarte bine efectul în trecut încep să piardă din eficacitate, confirmă această regulă din natură. Agentul patogen se adaptează treptat pentru a rezista acțiunii fungicidelor.

În agricultura clasică se recomandă utilizarea unei varietăți de substanțe active cu mod unic de acțiune pentru prevenirea apariției rezistențelor. Această metodă poate da rezultate, însă în timp pot apărea mutații pentru fiecare substanță, ulterior ciupercile patogene putând să dezvolte rezistențe încrucișate.

Romania nu este exceptată de la posibilitatea existenței de mutatii ale agentilor patogeni care să ducă la rezistențe. Tocmai de aceea ADAMA a efectuat teste la un laborator independent, teste care au aratat tendința crescătoare de apariție a rezistentelor. Această tendință poate fi oprită doar printr-un management integrat al controlului bolilor, o verigă importantă fiind utilizarea de produse cu acțiune multi-site ce pot contracara dezvoltarea mutatiilor patogenilor către rezistență.

ADAMA îți oferă soluția

Ca răspuns la acest fenomen deja semnalat în multe dintre fermele cultivatore de cereale păioase, ADAMA lansează Pachet Cereale (PHOENIX® + LEANDER), unica soluție pentru stoparea rezistențelor în cultura de cereale. 

Pachetul Cereale conține singurul produs din România cu efect potențator și acțiune antifungică multi-site (acțiune prin multiple căi biochimice în paralel) pentru stoparea rezistențelor, adică produsul PHOENIX®, care împreună cu fungicidul LEANDER combat cu succes întreg spectrul de boli foliare întâlnite primăvara în culturile de cereale.

Combinația dintre cele două produse inhibă dezvoltarea rezistețelor și stopează apariția bolilor foliare prin: 

  • întreruperea diviziunii celulare din nucleu 
  • sistarea producției de energie din mitocondrii 
  • blocarea biosintezei ergosterolului 
  • împiedică dezvoltarea sporilor

Utilizează și tu Pachetul Cereale în cultura ta pentru a crește eficacitatea primului tratament!

Fermierii știu că ADAMA răstoarnă miturile agricole!

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.