PAC: Fermierii olandezi reacționează dur – VOR SĂ PĂRĂSEASCĂ UE!

fermieri

Votul de marți dat pe europarlametari pentru noua PAC se va face pe fondul unor mari frământari în rândul agricultorilor europeni. Fermierii olandezi lansează chiar apeluri la ieșirea țării din Uniunea Europeană.

De altfel, discuțiile coaliției din Țările de Jos sunt înghețate de câteva luni, pe fondul unei dispute de amploare privind viitorul agriculturii ce a fost declanșată în urma unei scurgeri de informații dintr-un document publicat în luna septembrie de Agenția olandeză de evaluare a mediului (PBL), comandat de ministerele Agriculturii și Finanțelor.

Olanda este al doilea mare exportator mondial agricol, după Statele Unite ale Americii, însă politicile privind schimbările climatice, dictate de Directiva Habitate a UE, de Curtea Europeană de Justiție în 2019 și consolidate de Green Deal al UE, îi pun pe fermierii olandezi în fața unor decizii dificile. Asta pentru că emisiile de fosfați și azot provenite de la turme olandeze depășesc marjele permise de reglementările UE.

Un document publicat în luna septembrie în urma unei scurgeri de informații a dezvăluit că guvernul olandez se gândește să „vândă” fermierii. Astfel, în rândul industriei s-au stârnit largi controverse, deși planurile au fost respinse de guvern ca fiind un „scenariu de ultimă instanță”.

Situația s-a înrăutățit și mai tare după ce, în încercarea de a reduce numărul de animale, guvernul a publicat anul acesta un plan prin care fermele de porci puteau solicita scheme de răscumpărare voluntară. Însă doar 278 de ferme au fost eligibile din 430, fermierii olandezi dau vina pe guvern pentru această enigmă, susținând că acesta este, de fapt, în căutare de terenuri ieftine.

Nemulțumirile fermierilor alimentează din ce în ce mai tare curentele care doresc Olandei din UE.

„Directiva Habitate a UE și hotărârile Curții de Justiție a UE fac viața imposibilă pentru fermierii olandezi. Conform zvonurilor, guvernul olandez vrea să exproprieze fermierii olandezi. (…) Birocrații de la Bruxelles sunt cauza acestei situații. Olanda este al doilea cel mai mare exportator agricol din lume. Nu depindem de nimeni pentru hrană, iar alte țări depind de noi pentru a fi hrănite. UE pare să vrea să dărâme totul pentru ca noi să nu mai putem fi o țară independentă. Dacă fermierii noștri minunați sunt alungați de politicile UE, care, bineînțeles, sunt urmate cu strictețe de guvernul nostru, unde se duc ei? Se pot duce în țări în care fermierii sunt bineveniți. Oare asta va opri emisia de azot pe pământ? Nu. Dacă în cele din urmă vom părăsi UE, agricultura noastră puternică ne va oferi o pârghie în cazul în care UE va încerca să ne intimideze, așa cum au făcut cu britanicii în timpul negocierilor pentru Brexit. UE are nevoie de noi mai mult decât avem noi nevoie de ei. Noi hrănim alte țări din UE”, afirmă răspicat militanții Nexit, aratând din ce în ce mai mult cu degetul spre Bruxelles.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

    Hide picture