PAC: Fermierii olandezi reacționează dur – VOR SĂ PĂRĂSEASCĂ UE!

Votul de marți dat pe europarlametari pentru noua PAC se va face pe fondul unor mari frământari în rândul agricultorilor europeni. Fermierii olandezi lansează chiar apeluri la ieșirea țării din Uniunea Europeană.

De altfel, discuțiile coaliției din Țările de Jos sunt înghețate de câteva luni, pe fondul unei dispute de amploare privind viitorul agriculturii ce a fost declanșată în urma unei scurgeri de informații dintr-un document publicat în luna septembrie de Agenția olandeză de evaluare a mediului (PBL), comandat de ministerele Agriculturii și Finanțelor.

Olanda este al doilea mare exportator mondial agricol, după Statele Unite ale Americii, însă politicile privind schimbările climatice, dictate de Directiva Habitate a UE, de Curtea Europeană de Justiție în 2019 și consolidate de Green Deal al UE, îi pun pe fermierii olandezi în fața unor decizii dificile. Asta pentru că emisiile de fosfați și azot provenite de la turme olandeze depășesc marjele permise de reglementările UE.

Un document publicat în luna septembrie în urma unei scurgeri de informații a dezvăluit că guvernul olandez se gândește să „vândă” fermierii. Astfel, în rândul industriei s-au stârnit largi controverse, deși planurile au fost respinse de guvern ca fiind un „scenariu de ultimă instanță”.

Situația s-a înrăutățit și mai tare după ce, în încercarea de a reduce numărul de animale, guvernul a publicat anul acesta un plan prin care fermele de porci puteau solicita scheme de răscumpărare voluntară. Însă doar 278 de ferme au fost eligibile din 430, fermierii olandezi dau vina pe guvern pentru această enigmă, susținând că acesta este, de fapt, în căutare de terenuri ieftine.

- Publicitate -

Nemulțumirile fermierilor alimentează din ce în ce mai tare curentele care doresc Olandei din UE.

„Directiva Habitate a UE și hotărârile Curții de Justiție a UE fac viața imposibilă pentru fermierii olandezi. Conform zvonurilor, guvernul olandez vrea să exproprieze fermierii olandezi. (…) Birocrații de la Bruxelles sunt cauza acestei situații. Olanda este al doilea cel mai mare exportator agricol din lume. Nu depindem de nimeni pentru hrană, iar alte țări depind de noi pentru a fi hrănite. UE pare să vrea să dărâme totul pentru ca noi să nu mai putem fi o țară independentă. Dacă fermierii noștri minunați sunt alungați de politicile UE, care, bineînțeles, sunt urmate cu strictețe de guvernul nostru, unde se duc ei? Se pot duce în țări în care fermierii sunt bineveniți. Oare asta va opri emisia de azot pe pământ? Nu. Dacă în cele din urmă vom părăsi UE, agricultura noastră puternică ne va oferi o pârghie în cazul în care UE va încerca să ne intimideze, așa cum au făcut cu britanicii în timpul negocierilor pentru Brexit. UE are nevoie de noi mai mult decât avem noi nevoie de ei. Noi hrănim alte țări din UE”, afirmă răspicat militanții Nexit, aratând din ce în ce mai mult cu degetul spre Bruxelles.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole