OUG pentru IMM-urile din sectorul agricol, pisciol și industria agroalimentară

Secretarul de Stat, George Scarlat a distribuit în această după-amiază o informare cu privire la o nouă OUG pe care Guvernul o are în discuții.

 
” Guvernul pregateste o ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ (OUG) pentru modificarea și completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii și a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie – IMM INVEST ROMANIA, precum și pentru modificarea și completarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobată prin art. II din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 42/2020.
 
În cadrul Programului IMM INVEST se va aproba Sub-programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar AGRO IMM INVEST, care are ca obiectiv acordarea de facilități de garantare de către stat în mod transparent și nediscriminatoriu pentru creditele acordate întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, din domeniile agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, de către instituțiile de credit. Administratorul Programului este Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM(FNGCIMM).
 
Practic se aplica in linii mari aceleasi conditii ca si in PROGRAMUL IMM INVEST ROMANIA dar apare aceasta oportunitate de acordare a unui grant de maxim 10% din valoarea creditului solicitat.
 
Grantul acordat întreprinderilor mici şi mijlocii, întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, precum și fermierilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar include și o componenta nerambursabila de maximum 10% din valoarea finantarii garantate, cu condiția încadrării în plafonul de 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii,100.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar. 
 
Ministerul Finanţelor Publice subvenţionează valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare și dobânzile în procent de 100%, precum și componenta nerambursabilă în valoare de maximum 10% aplicată la valoarea finanțării garantate.
 
În cazul creditelor de investiții acordate beneficiarilor eligibili din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, la începutul perioadei de creditare, instituţiile de credit pot acordă, la solicitarea beneficiarilor o perioadă de grație de maximum 24 de luni pentru rambursarea principalului, iar rambursarea creditelor se efectuează în cel puțin două rate pe an.
 
Până la obţinerea deciziei de autorizare a Comisiei Europene, continuă să se aplice condiţiile autorizate de către Comisia Europeană prin C (2020) 5555 final din 07 august 2020.
 
Prin implementarea Schemei de Ajutor de Stat se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 58.987 de beneficiari.
 
Ajutorul de stat sub forma componentei nerambursabile pentru Sub-programul AGRO IMM INVEST se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice Procedura de acordare a garanţiilor de stat în proporţie de maximum 80% sau 90% aferente creditelor, a grantului şi plata ajutoarelor de stat sub formă de grant va fi prevăzută prin Hotărâre de Guvern. OUG
 
 
Prevederile noii OUG se vor aplica şi solicitărilor de acordare a creditelor garantate în cadrul Programului de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA aflate în curs de soluţionare. ”
 
George Scarlat i-a mulțumit, în numele fermierilor, premierului Ludovic Orban pentru această inițiativă.
 
”Multumesc in numele fermierilor, PREMIERULUI LUDOVIC ORBAN, pentru SUB- PROGRAMUL AGRO IMM INVEST ce va fi lansat in curând =Credite pentru capital de lucru si investitii cu componenta de grant pentru sectoarele agricultura, piscicultura si industrie alimentara=

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole