25 ianuarie 2022 - 09:43

OUG referitoare la împușcarea urșilor periculoși, discutată astăzi în Guvern

Atacurile urșilor au devenit un coșmar pentru fermieri, dar și pentru acei oameni care au gospodăriile distruse, animalele omorâre ori care nu pot ieși pe stradă liniștiți de frica ursului brun. De luni bune, ministrul Mediului, Tanczos Barna, vorbeşte despre un act normativ care ar permite intervenţia de urgenţă în cazul atacurilor urșilor, fără prea multă birocraţie. Tanczos Barna a propus ca o echipă de intervenție să poată elimina orice urs considerat agresiv în 24 de ore, spre deosebire de termenul actual de 15-60 de zile. Teoretic, este vorba de mutarea urșilor sau de uciderea lor.

Ordonanța de urgență ar putea intra astăzi pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, în primă lectură. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a prezentat membrilor coaliției actul normativ și anexele care detaliază ce înseamnă risc, cum se rezolvă fiecare situație în risc, modalitățile de interventie.

Asociațiile de profil spun că adoptarea acestei ordonanțe nu va rezolva problema înmulțirii lor necontrolate, ci doar va muta responsabilitatea deciziei dintr-o parte în alta. „Evident că nu va rezolva problema, va mută doar responsabilitatea împuşcării urşilor din curtea Ministerului, din curtea Academiei, pe umerii unui jandarm, unui vânător şi eventual unui personaj de la nivel local”, a declarat Codruţ Feher, reprezentant al Asociaţiei Pentru Combatarea Abuzurilor.

Pe de altă parte, un plan de acţiune adoptat acum 3 ani de Ministerul Mediului care prevedea mai multe metode de prevenţie a conflictelor om-urs nu a fost pus în aplicare. Erau promişi bani pentru garduri electrice şi înfiinţarea de culturi tampon care să ţină urşii la distanţă, dar şi finanţare pentru tomberoane de gunoi anti-urs în zonele cu probleme.

Pagubele produse de atacurile urților se contorizează într-un bilanț tragic: oameni mutilați, copii atacați, animale ucise și gospodării distruse. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, atrage atenţia asupra pericolului în creştere pe care îl reprezintă urșii, dar instituţia pe care o conduce refuză constant cererile de mutare și de împuşcare a exemplarelor problemă. Motivul invocat de autorități este lipsa dovezilor care să justifice intervenţia asupra animalelor.

Săptămâna aceasta au avut loc mai multe atacuri ale urșilor. În staţiunea Tuşnad, patru proprietăţi au fost călcate de urşii care au făcut distrugeri, printre acestea şi o pensiune. Gestionarul fondului de vânătoare a cerut încă din aprilie derogare pentru împuşcarea a 4 urşi şi relocarea altor doi. Ministerul Mediului a refuzat intervenţia, astfel că urşii îşi continuă nestingheriţi incursiunile în staţiune.

În Covasna, un copil de 8 ani a fost afectat de urs, fără a suferi răni grave. Un bărbat din județul Harghita a fost atacat de urs și a fost transportat la spital cu elicopterul SMURD, de la Târgu Mureş.

Administratorii fondurilor de vânătoare au depus anul acesta la Ministerul Mediului 42 de solicitări pentru împuşcarea sau mutarea urşilor problema, dar 60% au fost refuzate.

În Braşov, mesajele RO-Alert care semnalează prezenţa urşilor sunt zilnice. Regia pădurilor Kronstadt a cerut aprobare să mute 11 exemplare dar n-a găsit niciun fond de vânătoare dispus să le primească.