OUĂ POTENŢIAL CONTAMINATE CU INSECTICID, GĂSITE ÎN POLONIA

Ouă potențial contaminate cu insecticid au fost găsite în Polonia, însă acestea nu au ajuns la consumatori, au anunțat vineri autoritățile de la Varșovia, transmit PAP și AP.

Aproximativ 40.000 de ouă vor fi retrimise furnizorului din Germania, a anunțat Jan Bondar, purtător de cuvânt al Inspectoratului sanitar din Polonia.

Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor din Polonia a informat săptămâna aceasta că nu au fost trimise în această țară ouă contaminate cu substanța toxică denumită fipronil.

Separat, ministrul Agriculturii din Franța, Stephane Travert, a anunțat vineri că testele efectuate la ouăle importate contaminate nu au arătat riscuri la adresa sănătății publice.

Stephane Travert a declarat la postul de radio RMC că aproximativ 244.000 de ouă importate din Olanda și Belgia și vândute în Franța sunt contaminate cu fipronil.

Testele primite în cursul nopții de la Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor din Franța au arătat că „nivelul contaminării nu reprezintă un risc pentru consumatori”, a dat asigurări ministrul Agriculturii.

Retailerii din câteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauție față de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Belgia și din Olanda, care este al doilea mare exportator de păsări după SUA.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că această substanță este moderat toxică și ingerarea ei în cantități însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne.

La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda, care au recurs la Chickfriends, o societate specializată în eradicarea paraziților. Această societate ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanța activă din mai multe insecticide, fipronil, produs și de firma germană BASF. Această moleculă, utilizată în mod obișnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor și căpușelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările. Conform analizelor publicate, ferma olandeză Chickfriends a folosit această substanță pe care a achiziționat-o de la societatea belgiană Poultry-Vision.

Potrivit presei, aceasta din urmă ar fi cumpărat cantități mari de fipronil din România.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole