15 mai 2021 - 18:06

Oros vrea sa inchida Casa Unirea! ”Proiectul este gresit conceptual”

Casa de Comerţ Agroalimentar “Unirea”, pare că are zilele numărate. Soarte proiectului promovat de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, depinde de rezultatele anchetei care are loc în prezent, spune actualul ministru, Adrian Oros. Acesta a preciza că, în opinia sa, proiectul este greșit din punct de vedere conceptual, iar micii producători ar trebui încurajați să se asocieze, astfel încât să-și poată vinde produsele în magazinele și supermarket-urile existente.

„Decizia de a continua va depinde de concluziile anchetelor respective şi de cât de realistă este această schemă de ajutor prin care statul a încercat să-i ajute pe cei mai mici să îşi vândă marfa, dar, în opinia mea, conceptual este greşit. A fost făcut doar în scop propagandistic fără se se gândească efectiv la consecinţe şi la ceea ce se va întâmpla în pasul doi. În ceea ce priveşte magazinele deschise, vor decide cei din Consiliul de Administraţie (CA), pentru ca este foarte delicat ca eu să intervin până nu am nişte concluzii foarte clare atât din partea celor care au început deja anchetele, dar şi din partea celor din CA.

În prima zi când am venit, cei din CA s-au grăbit să îmi spună că magazinele sunt nişte butaforii şi că acolo se întâmplă lucruri cu iz penal de care ei doreau să se delimiteze. Chiar cei care păstoreau Casa Unirea”, a subliniat Oros, într-o conferinţă de presă desfășurată miercuri la sediul MADR.

„Acolo încă există o problemă privind gestionarea acestui proiect, jumătate din CA a plecat şi am fost nevoiţi să înlocuim CA-ul. Cei din CA spun că cei din Executiv au achiziţionat şi-au dat un avans de aproape un milion de euro pentru un depozit şi o livadă şi această achiziţie nu a fost făcută cu acordul celor din CA. Apoi au alocat 700.000 de lei pentru un eveniment politic din banii Casei. Practic, doar 6% din cifra de afaceri a Casei Unirea s-a referit la activitatea cu producătorii mici cărora le era destinată această entitate.

Eu am spus de la început că nu am crezut în conceptul acestei case, pentru că, în momentul în care statul intră şi din arbitru devine jucător pe piaţă şi avantajează doar pe unii jucători de pe teren, totul se dă peste cap”, a mai adăugat Oros.