18 ianuarie 2022 - 00:08

Adrian Oros: Trebuie să avem grijă să nu falimentăm fermierul și să protejăm spațiul european de importuri extracomunitare

Planul Național Strategic trebuie să se plieze pe Pactul Ecologic European, care are obiective ambițioase, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în cadrul evenimentului agricol internațional „ACORDUL VERDE – PACT ȘI IMPACT” organizat de Asociația Presei Agricole din România – APAR.

Oficialul consideră că Acordul are la bază o strategie corectă, înțeleaptă, dar trebuie aplicat cu tact, astfel încât fermierii să nu fie afectați. În acest sens, trebuie identificată cea mai bună soluție pentru a produce alimente mai sănătoase, mai sigure, datorită agriculturii responsabile.

”Noi, cei care facem politicile agricole în Europa, trebuie să fim foarte atenți să nu afectăm economic fermierul european. Dacă nu vom reuși să protejăm spațiul european de pătrunderea unor produse din țări terțe, care nu își propun aceste exigențe, și unde produsele sunt mult mai ieftine, riscăm sa afectam sustenabilitatea fermierilor europeni, inclusiv a celor  români. Iar pe mine, ca ministru al Agriculturii, mă interesează și acest aspect. De aceea, eu privesc acest Pact Ecologic European cu responsabilitate. Înțeleg foarte clar care sunt consecințele unei agriculturi mai puțin responsabile, care utilizează foarte multe îngrășăminte, pesticide, medicamente în creșterea animalelor, dar trebuie să cântăresc care vor fi consecințele asupra fermierilor, pe termen lung.

În această perioadă, suntem obligați să gândim, împreună cu fermierii, cum vor arăta acele eco-scheme care vor fi obligatorii pentru statele mebre, dar vor fi opționale pentru fermier. Dacă fermierii nu le accesează, atunci riscul de a pierde sume mari de bani este foarte mare. Așteptăm decizia privind cuantumul acestor eco-scheme. Noi, la nivelul miniștrilor, am decis 20%. Din Parlament, a venit propunerea de 30%. Probabil se va ajunge la 25%.” a declarat Adrian Oros în cadrul conferinței.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și-a exprimat preocupare față de Planul Național de Redrseare și reziliență – PNRR.

”Nu înțeleg împotrivirea Comisiei Europene legate de programul nostru privind reabilitarea infrastructurii de gestionare a apei. România este într-o zonă a Europei predispusă deșertificării și trebuie să facem ceva. Credem că soluția este această strategie pe care noi ne-am asumat-o, prin care vrem să utilizăm apa cât mai responsabil, adica să utilizăm apă și energie în cantități cât mai mici. De aceea am prins în PNRR acest proiect și sper ca, în aceste zile, Comsia Europeană să accepte proiectul,  pentru că respectă toate condițiile impuse. Prin reabilitarea infrastructurii vechi de irigații, vom reuși să utilizăm responsabil această apă și să nu daunăm semnificativ mediului.”

De asemenea, în momentul de față, la ministerul Agriculturii este în lucru Planul Național Strategic 2023-2027. Proiectele care au avut succes vor fi prelungite, dezvoltate. Unul dintre obiectivele principale este corectarea deficitului comercial, prin alocări financiare substanțiale, spune Adrian Oros.

  1. Ce sa nu falimentam..din contra ne pune bete in roate..eu din 2012 ma judec cu primăria ca nu vrea sa imi elibereze adeverința apia..avem un II.eu si tatăl.meu si lucram cca 180 ha..iar adeverința ne da pe 30..40 ha..avem.contacte tot înregistrate la primarie semnate de ei..platit impozitul oamenilor tot de noi avem chitanța.. La fisc la fel..si pe cine credeti ca este trecut restul de suprafata ce nouă nu mi-a eliberat adeverința.. pe fiul primarului..ei nu stiu ce e aia agricultură.. este sofer pe microbuzul școlar.. iar oamenii au teren trecut la apia si iau subvenția fara sa ridice un pai..mai frumos anul trecut au avut control.apia..si s-a nimerit cand treeram noi porumbul in celalalt capat de tara primarul si cei de la apia le arătau terenul care noi il treeram..am mers la ei am întrebat si a zis ca e cazut la control domnul primar..si le-am explicat au dat din umeri și au plecat..ma refer cei de la apia ca primarul si-a facut de lucru si a plecat la masina..nu credeti ca da ceva de inteles ca sunt in legatura cu cei de la apia?..noi lucram si in ziua de azi aceste taclale.. nouă nu ne eliberează adeverința pe toate suprafețele noastre si si le trec pe fiul primarului care ei nici gand de agricultură nu au..noi anul asta am digitizat tot terenul care îl lucram..am dat declaratie pe propria răspundere la apia si cerem sa ne vina in control sa le arat ce lucrez si pentru ce le cer subvenția.. daca au de gând să mă excludă de la plata asta e..eu odată ce il lucrez..raspund pentru asta..ce ar mai trebui sa le demonstrez ca am.dreptate..pentru o persoana care nu vrea sa ne dea drepturile noastre ..si mai spuneti ca vor sa ne ajute statul..uitati cum ne ajută.. ne ia ce muncim noi..si isi îi ei fara sa ridice un pai…daca au relații la cei de sus..fac oamenii ce vor..pe noi ne nenoroceste.

Comments are closed.