22 ianuarie 2022 - 16:02

Oros, ținta ironiilor pe tema „O roboseră în fiecare școală”

Ca răspuns la postarea „O roboseră în fiecare școală” a Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, de pe Facebook, din 22 mai 2021, fostul secretar de stat în cadrul aceluiași minister și actual fermier, Daniel Dumitru Botănoiu, îi răspunde tot pe Facebook că „avem fiecare realitățile noastre”.

Fostul angajat al ministerului de resort îl ironizează pe actualul deținătorului portofoliului Agricultură și spune că nu sunt bani pentru irigații, despăgubiri, plata subvențiilor, dar sunt idei de finanțare a roboserelor?

„Oameni buni, oare mi se pare mie sau avem fiecare realitățile noastre? Cu mândrie proletară, ne anunță dl. Oros că înființează în fiecare școală câte o roboseră!!! Am terminat cu finanțarea agriculturii, am terminat cu irigațiile, cu despăgubirile, cu plata subvențiilor în zootehnie și cu programele din horticultură, din zona montană, din piscicultura și acvacultură, cele de susținere a tinerilor fermieri, am finalizat Programul Național Strategic, am finanțat agricultura prin PNRR, am finalizat negocierea noii PAC în ce privește plafonarea, investițiile în depozite și nu numai, condiționalitatea socială, ecoschemele etc… prioritatea rămânând roboserele!

„Păi, nu tocmai dl. Oros este cel care ne repetă că nu sunt bani!? Nu dânsul ne spune că bugetul se consumă doar pentru programe de care fermierii au nevoie? Sunt curios la un sondaj realizat în mediul rural care ar fi procentul pentru un astfel de proiect! Avem probleme structurale cât «casa», probleme legate de finanțarea sectorului agricol, probleme cu piețele de desfacere, probleme cu inputurile și, dintr-o dată, prioritatea devine înființarea de robosere!?

„Nu știu să se fi «legat de ușa» Ministerului de Finanțe dl. Oros pentru a obține o plată suplimentară destinată roboserelor! Ce știu însă este faptul că, în școlile agricole nu există în dotare: o sapă, un vermorel sau un plantator, nu mă gândesc la tractoare, echipamente sau la noua tehnologie! Deci, «trăim» în lumi diferite: una a realității din rural și o alta, fracturată de realitate, în care trăiește dl. Oros! PS: spre știință: Bulgaria are in PNRR alocată suma de 424 milioane euro pentru irigații și desecare!!!”, scria Botănoiu pe pagina sa de socializare, marți, 1 iunie 2021.

Consorțiul

Anterior, în data de 22 mai 2021, șeful de la Agricultură, Nechita-Adrian Oros, scria pe pagina sa oficială de socializare că-și propune finanțarea unei robosere în fiecare școală, alături de un consorțiu cu nume sonore în sectorul R&D.

„O roboseră în fiecare scoală, este un proiect propus Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de către un consorțiu format din Clubul Fermierilor Români, Organizația Clubul Informaticii Economice «CyberKnowledgeClub», Asociația Știință și Tehnică și compania Cyberllence Inovație S.R.L.

„Proiectul vizează aspecte legate de agricultura ecologică, transformarea digitală a agriculturii, robotica agricolă, tehnologii informatice cu aplicații agricole, reducerea consumului de apă și gestionarea schimbărilor climatice, scopul final fiind educarea tinerilor pentru a crește competitivitatea pe piața muncii a cerințelor din zona Industriei 4.0.

„Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale susține asigurarea accesului la o educație de calitate pentru toți copiii, prin intermediul dezvoltării competențelor și abilităților în domeniul digital, adaptate la evoluția societății informaționale din prezent și viitor”, anunța Oros pe pagina sa de socializare.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în exercițiu, Nechita-Adrian Oros, și-a făcut un obicei de a posta doar pe Facebook, aproape tacit, anumite direcții de dezvoltare. Față de predecesorii săi, Oros pare să fi avut cel mai mic număr de conferințe de presă în care să-și prezinte prioritățile pentru sectorul pe care îl conduce.

Chiar miercuri, 2 iunie 2021, Oros trebuia să susțină o conferință de presă la sediul MADR pentru a prezenta negocierile de la cel mai recent Consiliu de miniștri Agrifish, privind Politica Agricolă Comună 2021-2027, respectiv măsurile de sprijin pentru investiții din fonduri europene (3,2 miliarde euro), ce urmează a fi lansate pentru perioada de tranziție 2021-2022, doar pentru a o anula și reprograma două zile mai târziu.