Oros: Stocurile, inputurile si seceta – problemele URGENTE din agricultura

Stocurile consistente aflate la producători şi procesatori, procurarea inputurilor şi seceta sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă sectorul agricol în această perioadă, susţine ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

„Cele mai probleme sunt cele legate de stocuri, atât la producători, cât şi la procesatori, în foarte multe domenii. S-au adunat stocuri consistente. Sunt probleme de procurare a inputurilor, foarte multe pesticide, furaje, material genetic – şi aici mă refer la pui de o zi sau la purcei, vin din afară, prin import, şi sunt greutăţi cu transportul prin acele culoare verzi şi ajung cu întârziere. Şi activitatea portuară a fost afectată, pentru că s-a schimbat şi acolo programul, iar cei care importă şroturi de floarea soarelui, care sunt folosite în hrana porcilor şi a păsărilor, au probleme din cauza întârzierilor”, a precizat ministrul Agriculturii, la Realitatea Plus.

Pe de altă parte, a spus Oros, o altă mare problemă care nu a fost provocată de această criză a coronavirusului, dar o accentuează, este seceta endemică.

„O secetă care a fost înregistrată încă din toamna anului trecut şi care a devenit o problemă foarte, foarte mare. Noi am dat prin ANIF drumul la irigaţii în unele judeţe, acolo unde s-a solicitat, încă din martie. Problema secetei în zonele care nu sunt irigabile va fi foarte mare, de aceea am făcut adrese către prefecturi şi către direcţiile agricole judeţene să constituie acolo comitetele de constatare a pagubelor, în aşa fel încât cei care au pagube să fie monitorizaţi, să ştie exact care sunt pierderile, să le putem avea în calcul, pentru că va trebui în curând să oferim despăgubiri şi pentru aceste pagube”, a arătat ministrul Agriculturii.

Reamintim că prognoza agrometeorologică pentru următoarele zile indică o continuare a secetei pedologice.

- Publicitate -

”Conţinutul de apã pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnã, va prezenta valori scãzute (secetã pedologicã moderatã) şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã puternicã şi extremã), în Moldova şi Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, local în nordul şi nord-vestul Banatului, sudul, estul, nord-vestul şi izolat în centrul Transilvaniei. În Maramureş, Crişana şi Oltenia, local în nord-estul şi vestul Banatului, nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, sudul şi sud-vestul Munteniei, rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfãcãtoare pânã la apropiate de optim”, precizează Administrația Națională de Meteorologie

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole