23 ianuarie 2022 - 16:51

Întrebare ”de baraj” pentru Oros și Cîțu. Fermierii așteaptă un răspuns SINCER

Fermierii afectați de seceta de anul trecut și-au pierdut speranțele în ajutoarele venite din partea statului, mai ales că acestea nu au fost incluse în bugetul de stat pentru anul 2021. Deși în momentul acesta nu există bani, guvernanții au lăsat de înțeles că ajutoarele ar putea să vină în a doua jumătate a anului, după rectificarea bugetară. Cu toate acestea, agricultorii consideră că nici aceste promisiuni nu vor fi onorate.

În cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu fermieri care au trecut și încă trec prin clipe grele după seceta de anul trecut. Printre ei se află și Vasile Paraschiv, fermier din județul Ialomița, care le-a adresat guvernanților o întrebare mai mult sau mai puțin retorică.

”Eu am fost puternic afectat de această secetă și aș vrea să-l întreb public ceva pe domnul prim-ministru. Dacă nu este o minciună și este corect ce a afirmat, că despăgubirile pentru culturile de primăvară afectate de secetă se vor da la următoarea rectificare de buget în august, de ce nu se discută cu băncile ca procesele noastre verbale de constatare a calamităților să constituie garanție la bănci? Măcar atât ar putea face pentru noi”, a spus Vasile Paraschiv.

Fermierul consideră că politicienii, atât cei actuali, cât și cei din trecut, îi disprețuiesc pe fermieri, aceasta fiind și o consecință a faptului că agricultorii din România nu sunt uniți.

”Trebuie să ne întrebăm de ce autoritățile care conduc România, care ajung acolo o perioadă vremelnică, ne tratează pe noi, fermierii, cu dispreț? Pentru că ei știu foarte bine că nu suntem uniți. Politica agrară în România se face raportându-se la cât de puternici sunt fermierii, cât de uniți sunt. În Franța, când au ieșit fermierii în stradă, ministrul de acolo tremură, nu știe dacă va mai fi a doua zi. La noi ies câțiva. Se duc toate asociațiile profesionale, am auzit în ultima perioadă că au discutat cu premierul, cu președintele PNL, cu ministrul agriculturii. Promisiuni peste promisiuni, dar nu s-a pus nimic în practică”, a mai spus Paraschiv.