8 August 2022 - 19:46

„Oros să pună mâna pe cazma și să facă ce a promis agricultorilor”, (Botănoiu, fermier)

Într-o altă postare critică pe Facebook la adresa Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în exercițiu, Adrian-Nechita Oros, fostul secretar de stat în cadrul MADR și actual fermier, Dumitru Daniel Botănoiu, vorbește despre incapacitatea garniturii Guvernului Cîțu de a-i convinge pe birocrații de la Comisia Europeană (CE) să accepte finanțarea sectorului irigații cu banii din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Citând informații „pe surse”, Botănoiu a scris pe pagina sa de socializare că inclusiv oameni din conducerea Partidului Național Liberal (PNL) ar fi spus că Oros nu a gândit bine strategia și nu ar fi planificat corespunzător motivarea finanțării sectorului irigații de către Executivul de la Bruxelles.

„«Oros nu a făcut bine planul, e clar. Nu ne mai putem ascunde, nu s-a pregătit. Nici Ghinea nu a știut să prezinte tehnic proiectul privind irigațiile. România avea nevoie de irigații și nu am știut să ne batem pentru ele», au spus surse din conducerea PNL. Corect, însă liberalii s-au trezit cam târziu! Împreună cu alți agricultori am tot spus, de mai mult timp, că nu se vor acorda acești bani pentru irigații din două motive: reticența Comisiei și pregătirea insuficientă a ministrului Oros în a explica de ce avem nevoie de acești bani!”, a scris Botănoiu pe Facebook marți, 18 mai 2021.

Conform celor scrie pe pagina sa oficială de socializare, Botănoiu a precizat ca investiția primară în agricultură, apa și costurile asociate sunt vitale.

„Gestionarea eficientă a apei înseamnă atât producție sporită și profit pentru fermă, dar și un aspect extrem de important în siguranța și securitatea alimentară. Vulnerabilitatea înseamnă criză alimentară și, pe cale de consecință, foamete! Iar oamenii flămânzi devin agresivi”, a continuat fostul secretar de stat.

„Oros să pună mâna pe cazma”

Fermierul Daniel Botănoiu a mai scris pe Facebook că este momentul ca Adrian-Nechita Oros să pună în practică promisiunile făcute fermierilor, în condițiile în care nici măcar programul destinat legumelor în spații protejate nu a debutat la timp.

Discret, dar ferm, Botănoiu îi recomandă șefului MADR să facă un pas în laterală.

„Domnul Oros a crezut ca «frazele» spuse în campania electorală (vom face, vom drege, vom, vom… ) vor fi suficiente pentru a-i convinge și pe tehnocrații de la Comisie, însă «planetele» nu s-au mai aliniat de data asta! Acum trebuie ca domnul Oros, împreună cu cei care au ratat șansa de a realiza aceste investiții, să pună mâna pe cazma și sa facă ce au promis agricultorilor!

„La fel spuneam și de programul destinat legumelor în spații protejate că nu se va implementa în termen, poate nici anul acesta, însă peste noapte veneau asigurări de la demnitari că toate lucrurile sunt pe făgașul normal! Există vreo explicație pertinenta pentru depășirea termenului de depunere a cererilor la APIA? Nu cred!

„Nu există sector în agricultura noastră care să funcționeze rezonabil astăzi, a reușit domnul Oros prin acțiunile domniei sale să le îngenuncheze pe toate! Performanță notabilă! Un profesionist și-ar fi dat demisia în astfel de momente, iar un japonez și-ar fi făcut seppuku. Dar un politruc caută doar explicații la eșecuri! Păcat de producătorii români și de România, nu meritau un astfel de ministru! Mare blestem!”, a conchis Dumitru Daniel Botănoiu.

Nemulțumirile se propagă

În context, anterior postării lui Botănoiu, și Gheorghiță Corbu, proprietar Legam Agro, societate care se ocupă de cultivarea cerealelor în județul Constanța, spunea că în cazul în care suma propusă a fi alocată prin PNRR – 4 miliarde de euro – nu va mai ajunge în țară, reabilitarea infrastructurii de irigații va dura nu mai puțin de patru decenii.

„Suma alocată prin PNRR, de 4 miliarde de euro, era o şansă unică ca România să beneficieze de o infrastructură solidă de irigaţii timp de 100 de ani. Dacă pierdem aceşti bani, vom avea nevoie de 40 de ani să reabilităm infrastructura de irigaţii, pentru că decidenţii politici sunt «specialişti în asistenţă tehnic㻓, a afirmat Gheorghiţă Corbu, citat de ZF.

Sumele care ar fi putut fi accesate prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru infrastructura principală de irigaţii ar fi putut fi o şansă unică pentru România să îşi asigure producţiile vegetale pentru mulți ani de acum înainte. Cu toate acestea, PNRR este gândit ca un plan de ieşire din criză, astfel că Executivul de la Bruxelles nu este de acord să includă investiţiile în sisteme de irigaţii în proiectele finanţate.

Luni, 17 mai 2021, a fost termenul limită până la care fermierii trebuiau să depună la APIA cererile pentru accesarea noului program pentru sprijinirea producției de legume în spații protejate. Chiar și așa, actul normativ al programului s-a blocat la Ministerul Finanțelor Publice (MFP), unde așteaptă deja de câteva săptămâni avizul pozitiv.

De altfel, producătorii care așteptau lansarea programului sunt de-a dreptul bulversați, neștiind cu certitudine dacă vor mai putea să acceseze sprijinul. Aceștia erau, și așa, dezamăgiți de modificarea programului Tomata, din cauza reducerii bugetului alocat schemei de ajutor de minimis, dar și a micșorării sprijinului la 2.000 euro/1.000 mp.

Conform precizărilor președintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, termenele pentru programul de sprijin al producției de legume în spații protejate ar trebui regândite, astfel încât cererile să se poată depune până la data de 15 iunie, iar perioada de recoltare să fie extinsă până la 31 octombrie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole