Oros, hotărât să pună capăt ultimului proiect măreț al lui Petre Daea de la MADR

Unul dintre marile proiecte lansate de Petre Daea pe vreme când acesta ocupa funcția de ministru al agriculturii are zilele numărate. Este vorba despre Casa de Comerț Unirea, o societate comercială administrată de stat care își propunea realizarea unui lanț de 80 de magazine pentru micii fermieri la nivel național.

Deși a fost lansată cu mare fast și mari promisiuni, din 2019 și până acum, Casa Unirea nu a produs nimic. În schimb, au fost cheltuite milioane de euro din bani publici pentru a ține această structură pe linia de plutire, iar zeci de angajați și-au primit salariile deși nu au avut, practic, nicio activitate.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, actualul ministru al agriculturii, Adrian Oros, a vorbit despre Casa Unirea și care sunt planurile de viitor în privința acesteia.

”Casa Unirea avea 40 de angajați care nu făceau nimic și cinci spații de închiriat care se plăteau cu mii de euro. Mai sunt 9 angajați. În anul 2019 au fost pierderi de 7 milioane, în 2020 au fost pierderi de 5 milioane. În 2021, bugetul aprobat este pe plus; dacă în 2021 nu sunt pe puls, se închide.

Când am venit la Minister și am primit primele informații despre Casa Unirea, apucaseră să facă niște lucruri care nu aveau nicio legătură cu obiectul de activitate. Au făcut o promisiune de cumpărare și au cheltuit un milion de euro pentru un depozit și o livadă. Nu era trecut în obiectul de activitate. Au cumpărat corturi pe care nu le-au ridicat niciodată. Au făcut un simulacru de bursă de pește care a avut două tranzacții. Au pus un administrator la bursa de pește un domn care avea o cherhana, iar ceea ce nu putea să vândă prin cherhanaua respectivă, cumpăra din banii statului bursa de pește. Dar bursa de pește nu avea depozit, așa că au plătit chirie la altcineva care să depoziteze. Peștele s-a stricat”, a precizat Oros.

Potrivit șefului MADR, conducerea ministerului a vrut să închidă Casa Unirea, însă acest lucru nu a putut fi făcut brusc, din cauza pașilor legali care trebuie parcurși. Astfel, au fost efectuate o serie de restructurări pentru a diminua pierderile, iar cei care se află în prezent în structura de conducere încearcă să găsească soluții pentru a remedia situația și a genera profit.

”Avem niște concluzii ale corpului de control care a fost acolo, a văzut ceea ce s-a întâmplat și am dorit să o închidem, doar că este o societate comercială unde MADR este unic acționar și trebuia să facem niște pași legali, nu se putea închide pur și simplu. S-a restructurat, au început să diminueze din pierderi. Anul trecut am ținut-o în speranța că proiectul privind depozitele din PNRR va fi aprobat. În momentul în care acel proiect nu a fost trimis, se punea problema cum să închidem Casa Unirea cu pierderi cât mai mici. Până la finalul anului vom diminua pierderile și vom lua o decizie: dacă se închide Casa Unirea sau dacă are noimă să facă ceva cu o nouă viziune și să ajute sectorul”, a mai spus Adrian Oros în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole