25 ianuarie 2022 - 10:52

A. Oros: Programul Tomata a avut „impact zero”, iar importurile au crescut

Discuțiile referitoare la impactul pe care l-a avut programul „Tomata” în agricultura românească par fără sfârșit. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că acest program a avut „impact zero” în patru ani în care s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro, având în vedere că importurile de roşii au crescut în tot acest timp.

Ministrul Agriculturii a fost prezent astăzi în județul Arad, acolo unde a făcut mai multe vizite de lucru. Întrebat despre sprijinirea producătorilor de tomate în spații protejate, Adrian Oros a spus că programul Tomata nu și-a atins obiectivul, motiv pentru care a fost tranformat într-un program ce include mai multe legume crescute în sere și solarii.

„Programul Tomata s-a desfăşurat pe o perioadă de patru ani, s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro, iar impactul a fost zero, în sensul că în fiecare an, statistic, importul de tomate a crescut. De aceea, la cererea legumicultorilor, începând de anul acesta programul se numeşte legume în spaţii protejate şi nu tomate în spaţii protejate, pentru că legumicultorii ne-au spus că şi alte tipuri de legume ar trebui să beneficieze de acest program de minimis. Iar anul acesta s-au alocat 150 de milioane de lei pentru programul ‘Legume în spaţii protejate'”, a declarat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a dezvăluit că programul Tomata a fost fraudat în repetate rânduri. La un singur control, într-un singur judeţ, au fost identificate 417 dosare fictive, în 2020, conform declarațiilor oficialului. Adrian Oros a arătat că actualul program pentru legume va fi evaluat la sfârşitul acestui an și se va constata ce impact a avut.