A. Oros: Programul Tomata a avut „impact zero”, iar importurile au crescut

Discuțiile referitoare la impactul pe care l-a avut programul „Tomata” în agricultura românească par fără sfârșit. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că acest program a avut „impact zero” în patru ani în care s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro, având în vedere că importurile de roşii au crescut în tot acest timp.

Ministrul Agriculturii a fost prezent astăzi în județul Arad, acolo unde a făcut mai multe vizite de lucru. Întrebat despre sprijinirea producătorilor de tomate în spații protejate, Adrian Oros a spus că programul Tomata nu și-a atins obiectivul, motiv pentru care a fost tranformat într-un program ce include mai multe legume crescute în sere și solarii.

„Programul Tomata s-a desfăşurat pe o perioadă de patru ani, s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro, iar impactul a fost zero, în sensul că în fiecare an, statistic, importul de tomate a crescut. De aceea, la cererea legumicultorilor, începând de anul acesta programul se numeşte legume în spaţii protejate şi nu tomate în spaţii protejate, pentru că legumicultorii ne-au spus că şi alte tipuri de legume ar trebui să beneficieze de acest program de minimis. Iar anul acesta s-au alocat 150 de milioane de lei pentru programul ‘Legume în spaţii protejate'”, a declarat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a dezvăluit că programul Tomata a fost fraudat în repetate rânduri. La un singur control, într-un singur judeţ, au fost identificate 417 dosare fictive, în 2020, conform declarațiilor oficialului. Adrian Oros a arătat că actualul program pentru legume va fi evaluat la sfârşitul acestui an și se va constata ce impact a avut.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole