22 iunie 2021 - 20:49

Oros: Plafonarea subventiilor la 300.000 de euro, o varianta posibila

România a mers la Comisia Europeană cu două variante de lucru, una vizând plafonarea voluntară cu plata redistributivă, iar cealaltă plafonarea la 300.000 de euro fără cheltuielile legate cu forţa de muncă, a declarat, joi, ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros.

“Poziţia oficială a Guvernului României, a Ministerului Agriculturii privind plafonarea este următoarea: avem două variante de negociere. În primul rând plafonarea voluntară, după o analiză socio-economică internă, cu plata redistributivă, iar o a doua variantă este plafonarea la 300.000 de euro, sigur în afara cheltuielilor legate de forţa de muncă”, a spus Adrian Oros, la Conferinţa Naţională a Clubului Fermierilor Români pentru Agricultura Performantă.

În acest context, Dacian Cioloş, preşedintele Grupului Renew Europe, membru al Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală în Parlamentul European, prezent în panelul de dezbateri, a subliniat că principală problemă care a dus la acest obiectiv al plafonării subvenţiilor vine din percepţia că mulţi agricultori primesc bani fără să justifice modul în care sunt folosiţi.

“Poziţia mea este că principala problemă care a dus la acest obiectiv al plafonării subvenţiilor şi limitării lor vine din percepţia care există în spaţiul public că mulţi agricultori primesc bani, sute de mii, chiar milioane de euro şi zeci de milioane de euro fără să dea seamă modului în care sunt folosiţi, doar plata la hectar”, a spus Cioloş.