Oros: „România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului și a transportului animalelor vii!”

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a luat o poziție tranșantă împotriva interzicerii exportului și a transportului de animale vii, arătând că acest lucru i-ar putea afecta grav pe crecătorii de animale din România.

Mai mult, într-o postare publicată pe pagina de Facebook a ministerului, Oros a arătat că România este singura țară europeană cu o legislație actualizată care prevede monitorizarea respectării condițiilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului.

„Aceste preocupări stranii ale unora din Parlamentul European pot afecta grav crescătorii de animale români!

Sunt de acord cu faptul că toate condițiile de bunăstare animală, inclusiv cele din timpul transportului trebuie respectate, de toate țările membre. România are o legislație actualizată, care prevede monitorizarea respectării condițiilor de bunăstare în timpul transportului (Reg.1/2005) până la destinație. Suntem singura țară europeană care avem o asemenea reglementare. Legea 150/2020, a cărui inițiator sunt, prevede prezența obligatorie la bord a personalului medical veterinar care să monitorizeze starea de sănătate și condițiile de bunăstare a animalelor, să ofere asistență medicală dacă este nevoie și să completeze un raport zilnic și unul la finalul transportului.

De asemenea, cred că acolo unde este posibil și există cerere, este mai rentabil din punct de vedere economic să se exporte carcase și carne procesată. Se crează locuri de muncă și se corectează balanța comercială.

De aceea, cred că verificarea strictă a respectării condițiilor de bunăstare animală de către transportator prin autoritățile competente este soluția, și nu interzicerea exportului de animale vii, care ar afecta grav fermierii români.

Resping total o asemenea idee care a fost inițiată în Parlamentul European, iar acum își caută susținători. Mă bazez pe o abordare echilibrată a Consiliului AgriFish!”, spune ministrul Oros în postarea sa de pe pagina de Facebook a MADR.

Sursa foto: MADR/Facebook

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole