Ministrul Oros încă mai încearcă marea irigațiilor cu degetul PNRR

Șansele de finanțare a sistemelor de irigaţii din România prin programele operaţionale în perioada 2021-2027 sunt aproape inexistente.

Cu 230 de milioane de euro alocate pentru agricultură în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – din cele 8 miliarde solicitate inițial pentru acest domeniu –, România se află pe ultimul loc între ţările din regiune, membre ale Uniunii Europene, se arată într-o analiză efectuată de euractiv.com referitoare la finanţarea agriculturii în 13 state prin mecanismul instituit anul trecut de Comisia de la Bruxelles.

Cele 6,5 miliarde de euro solicitate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru sistemele de irigaţii şi pentru managementul surselor de apă nu s-au mai regăsit în varianta finală a PNRR, Comisia Europeană considerând că investiţiile respectiv nu contribuie în mod suficient pentru atingerea conceptului de economie verde.

Executivul comunitar nu are de gând să aloce foarte uşor fonduri în acest domeniu, deoarece noua Politică Agricolă Comună prevede un management sustenabil al resurselor naturale printre care se numără şi apa, susţin cei de la euractiv.com.

„Aceasta înseamnă că numai sistemele eficiente de irigaţii şi fermierii care îşi adaptează terenurile la planurile de gestionare a bazinelor hidrografice vor avea prioritate în obţinerea finanţării. În starea actuală, România are o problemă, deoarece nu are un cadastru al apelor, chiar dacă situaţia ar urma să fie rezolvată, deoarece este una dintre reformele incluse în planul de redresare”, precizează sursa citată.

În aceste condiții, România are şanse foarte mici de a îşi rezolva în viitor una dintre marile probleme cu care se confruntă fermierii din ţara noastră, aceea a irigațiilor.

Cu toate acestea, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, încă mai încearcă, cum s-ar spune, marea irigațiilor cu degetul PNRR.

Astfel, în cadrul unei întâlniri de lucru, organizate marți, 31 august, la sediul MADR, cu reprezentanți ai Coaliției pentru Dezvoltarea României, experți din cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciar și ai Direcției de Îmbunătățiri Funciare și Fond Funciar din cadrul MADR, s-a discutat despre oportunitatea elaborării unui nou proiect privind strategia de gestionare a apei care să poată fi finanțat prin PNRR, în eventualitatea în care vor fi identificate sume rămase neangajate, se arată într-o informare postată pe pagina de Facebook a ministerului.

Ministrul Adrian Oros a susținut în cadrul întâlnirii că este vital ca Ministerul Agriculturii, printr-o cooperare eficientă inter-instituțională și multi-partenerială să reușească să propună o strategie de gestionare a apei cât mai inteligentă şi utilă fermierilor. În final, s-a convenit constituirea unui grup de lucru format din experți din cadrul părților implicate, în vederea elaborării cât mai rapide a proiectului.

Rămâne de văzut, însă, în ce măsură această acțiune reprezintă sau nu o simplă bifă în calendarul de activități al autorităților de profil în ceea ce privește rezolvarea problemelor cu care se confruntă fermierii din ţara noastră.

La întânirea de marți, alături de ministrul Orors s-au aflat directorul Direcției de îmbunătățiri Funciare și Fond Funciar, Elena Filip, și directorul general al ANIF, Ștefan Constantin, se mai precizează pe pagina de Facebook a MADR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole