13 mai 2021 - 01:29

Oros, despre pesticidele din rosii: “Niciun risc pentru consumatori”

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că, în România, există două laboratoare care analizează dacă legumele sunt contaminate cu pesticide, și că, din rapoartele oficiale din anul 2019, rezultă că un singur lot de tomate avea concentrația de pesticide peste limita admisă. Aceste tomate au fost descoperite în urma analizelor efectuate în laboratorul central din București, a spus Adrian Oros.

”Laboratorul central a făcut 419 determinări, din care 192, adică 46 la sută, au conținut de pesticide în limitele maxime admise. Asta înseamnă că nu prezintă nici un risc pentru consumatori. Doar una din aceste probe, repet, una din aceste 192 de probe a depășit limitele maxime admise. Asta înseamnă că tomatele respective – pentru că era vorba de tomate – au fost retrase de la comercializare. Iar 227 de probe, reprezentând 54 la sută, nu au avut reziduuri de pesticide”, a spus Adrian Oros.

Adrian Oros a adăugat că în laboratorul care funcționează în Satu Mare nu a fost descoperit nici un lot de legume care să aibă reziduuri de pesticide.

”Din 256 de probe, 81 dintre acestea, adică 31,6 la sută, au avut reziduuri de pesticide, dar fără a depăși limitele maxime admise. Adică nu prezintă risc pentru consumatori. Și 176 dintre ele, adică 68,36 la sută, nu au prezentat reziduurile de pesticide”, a mai spus ministrul Agriculturii, pentru RFI.ro.

Reacția ministrului vine în contextul în care în ultimele zile, în mass-media au apărut mai multe articole care arată că legumele vândute în România ar fi contaminate cu pesticide.