27 mai 2022 - 08:38

Oros, despre pesta porcina africana: schimbam conducerea ANSVSA

Ministrul propus al Agriculturii, Nechita Adrian Oros, anunta primele schimbari care se impun in cazul in care va fi învesit în funcție. Astfel, acesta a declarat că îi va cere prim-ministrului desemnat, Ludovic Orban, să schimbe conducerea ANSVSA, pe care o consideră vinovată pentru evoluția ”sălbatică” a pestei porcine africane la noi în țară, informează AGERPRES.

„Nu există alte măsuri în cazul pestei porcine africane decât cele care trebuiau luate atunci şi complet. Au fost luate incomplet şi tardiv, iar ca să recapeţi încrederea populaţiei în instituţiile care trebuiau să ia măsuri şi în măsurile respective va fi foarte, foarte greu. Vom începe cu schimbarea conducerii sanitar-veterinare, pentru că de acolo a început totul. Ei au avut cu totul alte preocupări în această perioadă. (…) Actuala conducere a ANSVSA nu poate face faţă şi a demonstrat în doi ani de zile de când pesta porcină africană evoluează sălbatic la noi în ţară. În nici o altă ţară nu s-a înregistrat această extindere fulgerătoare total necontrolată””, a declarat Oros, citat de AGERPRES.

Ministrul desemnat a mai precizat că are o variantă de lucru, gândită împreună cu asociațiile, ca replică la cea a ministrul inteimar, Petre Daea, care propune creșterea a maximum 5 porci per gospodărie.

„Avem o variantă de lucru gândită cu asociaţiile faţă de aceea variantă pe care domnul Daea a pus-o în dezbatere pe site-ul MADR. O discutăm cu asociaţiile, dar şi cu instituţiile. (…) Diferă, nu pot să vă dau amănunte tehnice, dar în primele zile va fi una dintre preocupările principale ale primelor zile, pentru că s-ar putea ca mâine decizia CE să fie să intre toată ţara în zona roşie şi pe urmă în zona 4 în care rămânem practic ca şi Sardinia. Sper să nu se întâmple acest lucru”, a mai subliniat Adrian Oros.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.