15 mai 2021 - 17:28

Oros, despre gripa aviara: Importul nu poate fi complet interzis

Nicio ţară din Uniunea Europeană nu are dreptul să interzică importurile decât din zona afectată, în conformitate cu directiva europeană privind măsurile comunitare de combatere a influenţei aviare, a afirmat, miercuri seara, ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

“Legat de interzicerea importurilor, spuneam şi Asociaţiei Crescătorilor de Păsări că nicio ţară nu are dreptul să interzică importul decât conform deciziei şi conform Directivei (Directiva Consiliul Europeni 94/2005, privind măsurile comunitare de combatere a influenţei aviare n.r). Orice ţara este obligată să notifice Comisia, să notifice Oficiul Internaţional de Epizootii, care comunică care sunt măsurile. Măsurile sunt din zona afectată, cum e cazul ţării noastre, din Maramureş nu se mai exportă nimic. Pentru că, dacă noi am interzice importul, în cazul de faţă de păsări sau ouă din alte ţări în care boala nu evoluează, la fel, în contrapondere, şi celelalte ţări europene ar putea să interzică importul de pasăre sau ouă din restul României unde boala nu evoluează. Asta este regula, aşa funcţionează, doar din zona afectată”, a prezicat ministrul Agriculturii la Digi 24.

Șeful MADR a mai subliniat că nu Ministerul Agriculturii se ocupă de astfel de cazuri, ci ANSVSA care este o instituţie independentă, specializată, aflată în subordinea primului ministru, nu a MADR.

“Nu vreau să se creadă că mă eschivez de a răspunde unor întrebări legate de combaterea sau eradicarea unor boli, dar s-a creat în timp imaginea greşită că Ministerul Agriculturii se ocupă cu aceste aspecte. Eu sunt medic veterinar şi mă pricep într-un anumit fel, dar conduc o entitate care nu are aceste atribuţii. În România există o entitate foarte bine specializată, puternică, cu oameni profesionişti, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care este independentă, nu este în subordinea Ministerului Agriculturii, şi această instituţie se ocupă cu monitorizarea, combaterea şi eradicarea bolilor. Sigur că Ministerul Agriculturii, alături de celelalte ministere de forţă, cei care facem parte din Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, Ministerul de Interne în primul rând, ajutăm atunci, ca şi în cazul de faţă, când se declară o boală carantinabilă, gravă, cum este gripa aviară. Aseară la 8:00 s-a convocat, conform unei directive a Consiliului, Directiva 94/2005, Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, cu reprezentanţii ministerelor respective şi s-au luat măsuri atât în judeţul Maramureş, unde boala a fost diagnosticată, cât şi în judeţele din jur: restricţionarea circulaţiei, verificarea mişcării tuturor păsărilor şi ouălor, în primul rând, şi măsuri în ferma respectivă: eutanasierea, incinerarea cadavrelor”, a spus Oros, citat de AGERPRES.

Acesta a reiterat că ancheta epidemiologică este în curs şi a fost identificat tipul de virus.