Oros cere o noua lege a vanatorii. Fermierii ar trebui sa gestioneze fondurile suprapuse pe terenurile lor

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat în cadrul unei conferințe că este necesară schimbarea legislației din sectorul vanatorii. La această concluzie a ajuns oficialul după ce zilnic îi sunt trimise clipuri video în care turme de mistreți distrug culturile oamenilor. Potrivit oficialului MADR, fermierii care au terenuri ce se suprapun cu fondurile de vânătoare trebuie să le poată gestiona în așa fel încât problema mistreților să fie ținută sub control.

Mai mulți fermieri au semnalat ministrului Oros pagubele ce au fost produse de mistreți, dovadă fiind chiar filmulețele trimise. „Primesc zilnic pe WhatsApp filmuleţe cu turme întregi de mistreţi, mai ales, dar şi căprioare, care distrug culturile oamenilor”, a declarat Adrian Oros la o conferință de presă din Zalău. În acest context, vechea formă a legislației vânătorii nu proteja deloc fermierii, întrucât toate obligațiile aparțineau fermierilor.

O soluție pentru această problemă ar putea fi trecerea fondurilor de vânătoare care se suprapun cu terenurile agricole în gestionarea fermierilor, este părerea ministrului Agriculturii.

„Eu cred că asta este soluţia. Nu înseamnă că eu am dreptate, dar eu aşa cred că acolo unde fondurile de vânătoare se suprapun în mare parte peste terenurile fermierilor ar fi corect ca fermierii să gestioneze aceste fonduri de vânătoare. Sigur, ei (vânătorii) spun că nu este legal, pentru că acum este o lege în vigoare – dar nu discutăm despre legea asta, ci despre ce trebuie să facem – lege în vigoare care spune că gestionarii fondurilor de vânătoare au anumite drepturi, iar aceste fonduri de vânătoare sunt peste terenurile fermierilor sau peste terenurile UAT-urilor şi această controversă este de ceva ani”, a declarat Adrian Oros la conferință, citat de Agerpres.

Potrivit oficialului MADR, această formă ar putea rezolva și interesele contradictorii ale fermierilor și vânătorilor. Soluția ar putea contribui pe de o parte la scăderea numărului de animale astfel încât să nu producă pagube care ajung și la un procent de 100%, iar pe de altă parte fauna care este în acele zone să existe în continuare. „Nu putem să facem agricultură atât de intensivă încât orice formă de viaţă să dispară, dar nici nu putem permite ca dintr-un interes comercial cineva să nu gestioneze suficient de corect fondul de vânătoare, iar vieţuitoarele de acolo să producă pagube celui care investeşte în agricultură şi este proprietarul terenului”, a concluzionat Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. Mai exact, in viziunea fermierilor cum se administrează corect un fond de vanatoare? Sunteți siguri că nu se trece dintr-o extremă in cealaltă?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole