21 aprilie 2021 - 02:45

Oros anunta: Sprijin pentru TOTI legumicultorii care cultiva in spatii protejate!

Începând cu anul viitor, programul ”tomata” devine programul ”legume” în spații protejate, susține conducerea ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros. Prezent în emisiunea ”Agricultura la Raport”, acesta a precizat că pentru viitorul Plan Național Strategic (PNS), trebuie gândită o măsură de sprijin pentru toți legumicultorii care cultivă legume în spații protejate.

”Vom face eforturi ca programul să continuie și anul acesta, dar începând de la anul, vom încerca să-i ajutăm pe toți cei care cultivă legume. Sunt întrebat peste tot în țară: ”domnule ministru, dar numai tomate se cultivă în România?” Pentru că sunt foarte multe zone legumicole unde oamenii cultivă altceva. 

Au fost perioade în care culturile de tomate, pentru că nu era o planificare foarte bună, au fost atât de mari încât unii dintre beneficiari nu au reușit să-și vândă produsele. Va trebui să vorbim cu ei, cu legumicultorii, cu asociațiile din legumicultură, pentru a face un program, dar nu pe banii de la buget, pentru că banii de la buget nu o să fie destui niciodată. Trebuie să prindem în noul Plan Național Strategic, ca timp de 7 ani de zile să fie niște măsuri consistente, astfel încât toți cei care doresc să facă legumicultură în spații protejate, să poată beneficia de aceste măsuri, să-și construiască solarii, sere, în așa fel încât să aibă producții a la long, iar investițiile respective să le poată utiliza multă vreme, iar sursele de energie să fie mult mai ieftine.

Am fost și în noiembrie anul trecut, iar unii beneficiari se chinuie foarte mult, își cheltuie banii ca să încălzească acele solarii, pentru că au niște costuri foarte foarte mari, neavând posibilități logistice să facă o încălzire mai ieftină. Noi vrem să finanțăm aceste spații în care să se facă legumicultură, pentru toate tipurile de legume, iar finanțarea să fie mai consistentă, astfel încât să aibă toate dotările, iar cultivarea legumelor să fie una rentabilă. Sunt convins că cei care au început cultura foarte devreme și au cheltuit mult cu încălzirea, nu au avut parte de un câștig foarte mare. Dacă au fost și calamitați, au înregistrat chiar pierderi. 

Anul acesta o să derulăm programul Tomata și pentru ciclul II, facem eforturi să asigurăm finanțarea, dar pentru anul viitor trebuie să gândim în PNS o măsură pentru legumicultură în spații protejate și să alocăm o sumă consistentă”, a precizat Adrian Oros în exclusivitate pentru AGRO TV.