16 mai 2022 - 14:08

ORGANIZAREA INSAMANTARILOR ARTIFICIALE SI A BANCII NATIONALE DE GENE LA CABALINE

Rezultatele obtinute de catre specialistii Agentiei Nationale pentru Zootehnie in domeniul crioconservarii materialului seminal de armasar, la centrul de colectare, prelucrare si conservare prin congelare a materialului seminal la specia cabaline, din cadrul depozitului de armasari de la Targu Mures, se vor canaliza in continuare pe doua aspecte importante: utilizarea activitatii de reproductie prin insamantare artificiala la rasele de cabaline crescute si exploatate in Romania (la care este admisa aceasta tehnica), precum si organizarea si dezvoltarea Bancii Nationale de Gene pentru cabaline.

In multe aspecte cabalinele de reproducere sunt comparabile cu industria productiei zootehnice, dar spre deosebire de animalele de productie, alegerea pentru reproducere la cabaline se bazeaza pe caracteristicile de rasa ca fenotip sau sport de performanta, armasarii in general nu sunt selectati pe baza unor teste de fertilitate.

Utilizarea pe scara larga a materialului seminal congelat la specia cabaline, la nivel mondial creeaza oportunitati pentru crescatori, precum si pentru proprietarii de armasari. مضمار الخيل  Materialul seminal poate fi livrat in intreaga lume, astfel incat orice armasar poate deveni disponibil oricat si oricand.

Avand in vedere aspectele mentionate, in cadrul centrului de colectare, prelucrare si conservare prin congelare a materialului seminal la specia cabaline, din cadrul depozitului de armasari de la Targu Mures, au fost amenajate un numar de 10 boxe pentru cazarea celor mai valorosi armasari pepinieri, proveniti atat din Herghelia Nationala, cat si din hergheliile private, in scopul utilizarii programate a acestora la colectarea, prelucrarea si crioconservarea materialului seminal.

De asemenea, au fost amenajate un numar de 12 boxe pentru cazarea iepelor, provenite din herghelia nationala, din hergheliile particulare sau crescatori interesati din marea crestere, in vederea insamantarii artificiale a acestora cu material seminal congelat, provenit de la cei mai valorosi armasari, din punct de vedere genetic.

Conventia de biodiversitate (CBD), a fost negociata in cadrul programului de mediu al ONU in 1992, si a fost ratificata de catre Uniunea Europeana si alte state europene. العاب مصرية Cele trei obiective ale conventiei de biodiversitate (CBD) sunt:

  • conservarea diversitatii biologice;
  • o utilizare durabila a componentelor diversitatii biologice;
  • corecte si echitabile beneficii rezultate din utilizarea resurselor genetice.

Din punct de vedere genetic, importanta conservarii intre si in cadrul diversitatii genetice a raselor este recunoscuta pe scara larga. مستضيف يورو 2023 Prin urmare, este necesar sa se integreze pe deplin gestionarea corecta a variabilitatii genetice in reproductie sau programele de ameliorare pe rase.

Materialul genetic crioconservat in bancile de gene poate fi folosit astfel:

  • pentru a reconstrui o rasa in caz de disparitie;
  • pentru a crea noi linii sau rase;
  • ca un back-up rapid la modificarea si/sau reorientarea programelor de selectie;
  • pentru a sustine populatii conservate in vivo;
  • ca o resursa genetica pentru cercetare.

In acest sens, in cadrul centrului de colectare se va organiza si dezvolta Banca Nationala de Gene pentru cabaline, care va reprezenta fondul genetic de rezerva al tarii si va asigura mentinerea biodiversitatii pentru rasele de cabaline crescute si exploatate in Romania.

Scopul bancii nationale de gene pentru cabaline va fi acela de a stoca cele mai inalte niveluri de variabilitate genetica, dar si pentru gestionarea programelor de conservare.

Fondul genetic de rezerva la rasele de cabaline se va constitui pe linii si continuatori de linii.

Criteriile pentru alegerea donatorilor pentru Banca de gene si numarul de probe va fi stabilit de catre specialistii Agentiei Nationale pentru Zootehnie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.