Ordonanta Militara 8, dur criticata! Efecte GRAVE pentru sectorul agricol

Se interzice exportul pentru „grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de semințe, zahăr, …”, deci pentru aproape toate produsele agricole prin Ordonanța Militară numărul 8 anunțată la data de 09 aprilie 2020. Fondatorii AgroGo.ro prima Bursă Online de Cereale din România a realizat o analiză privind impactul acestei decizii de a interzice exportul la cereale.

Pentru cazul grâului
În funcție de dimensiunea stocurilor existente de grâu (pe care autoritățile ar trebui să le cunoască cel mai bine), stoparea exportului la grâu și produse procesate din grâu poate avea sens. Asta doar dacă stocurile existente sunt într-adevăr scăzute, acest lucru fiind cumulat cu un alt factor important, evoluția vremii. Dacă perioada secetoasă din unele zone din România se prelungește, producția de grâu din acest an va fi afectată iar atunci stocurile existente devin mai importante.

Și alte țări precum Rusia și Kazakhstan au impus restricții la exportul de produse făinoase sau grâu, dar pentru perioade scurte de câteva săptămâni.  Franța în schimb, cel mai mare producător de grâu din UE, a avut exporturi record în această perioadă. Lucru de înțeles, dat fiind faptul că avem o perioadă cu prețuri mari la grâu, iar în domeniul tranzacțiilor, a vinde când prețul e mare e ceva firesc și de dorit, nu un „dezmăț” sau „lăcomie”, cum a fost numit la noi.

La porumb lucrurile stau altfel
Potrivit analizei AgroGo, aici vorbim de stocuri mari, dat fiind faptul că anul trecut am avut o producție de aprox. 17 mil. tone de porumb, iar România este cel mai mare producător și exportator de porumb din UE. Ce vom face cu aceste stocuri dacă exportul nu este permis? Nu putem schimba peste noapte capacitatea de procesare de cereale. În plus, dacă analizăm prețurile din portul Constanța din ultimii ani, vedem că aceasta era cea mai bună perioadă pentru vânzare de porumb.

În graficul de mai jos puteți vedea prețurile medii la porumb din ultimii 3 ani.

Din lunile mai-iunie va începe noua perioadă de recoltare. Până atunci trebuie pregătit loc pentru depozitarea noilor produse recoltate, transmite AgroGo. În contextul în care România nu are o capacitate de stocare suficient de mare, iar transporturile de cereale se desfășoară cu dificultate (nu vorbim doar de această perioadă a pandemiei, ci în genere, din cauza infrastructurii precare) riscăm să ajungem la blocaje logistice după eliminarea restricțiilor. Acest lucru poate afecta și prețul cerealelor și inclusiv încasările la bugetul de stat.

În concluzie, credem că este esențial ca autoritățile să studieze situația exactă a stocurilor și să decidă restricții doar acolo unde sunt probleme. De asemenea, fondatorii primei Burse Online de Cereale din România sunt sceptici că restricțiile de export pentru porumb se justifică.

Interzicerea exporturilor va duce la scăderea artificială a prețului culturilor

Efectele grave asupra sectorului agricol declanșate de Ordononța Militară numărul 8, au fost identificate și de către Holde Agri Invest SA, o companie românească care operează 7.000 de hectare de teren agricol. Compania își exprimă îngrijorarea față de măsurile ce afectează direct sectorul agricol, incluse în Ordonanța Militară 8, printr-un comunicat trimis redacției AGRO TV.

Interzicera exportului de grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină, soia, floarea soarelui, zahăr, produse de panificație și ulei are un potențial efect negativ asupra situației financiare a fermierilor români și chiar asupra întregului sector agricol românesc. Spre exemplu, în fiecare an, România produce între 9 și 10 milioane de tone de grâu, dintre care aproximativ 3,5 milioane de tone sunt utilizate pe plan intern, în timp ce cantitatea rămasă este destinată exportului. În momentul actual, România nu are capacitatea de depozitare pentru a stoca această cantitate de cereale intern. În plus, interzicerea exporturilor va duce la scăderea artificială a prețului culturilor, sub prețul preconizat, având astfel un impact negativ masiv asupra situației financiare a fermierilor români care vor pierde bani neavând posibilitatea de a-și vinde culturile pe plan local sau vânzând la un preț sub marja de profit.

Fermierii ecologici sunt la fel foarte afectați

În plus, ordonanța nu face deosebirea între cerealele cultivate convențional și cele cultivate organic. În acest moment, România nu deține facilități de prelucrare a culturilor ecologice, ceea ce înseamnă că, în cazul în care ordonanța face referire și la agricultura ecologică, toate culturile bio vor trebui fie vândute local, la prețuri semnificativ mai mici, egale cu cele din agricultura convențională, fie depozitate până la ridicarea măsurilor impuse. Acest lucru are un impact semnificativ asupra afacerilor fermierilor ecologici, care sunt în minoritate în România, și poate duce la pierderi majore și probleme de cashflow care îi vor afecta pe termen mediu.

Se pierd contracte importante

Holde Agri Invest are în acest moment 1.500 de tone de grâu organic pentru care urma să semneze un contract cu un jucător străin cu capacitate de prelucrare a culturilor ecologice, dar în acest moment compania nu mai poate executa contractul. În plus, pune în așteptare și contractul pe care deja l-a semnat și executat parțial pentru 2.000 de tone de floarea-soarelui organică, după ce a trimis 1 camion în Austria, restul de 7 camioane fiind în prezent în stand-by. Conform Ordonanței Militare 8, procedurile de export a produselor agroalimentare aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezenței ordonanţe militare, se suspendă pe perioada stării de urgenţă, provocând astfel haos și îngrijorare în rândul fermierilor locali care se află în proces de executare a comenzilor care au fost deja contractate și, în unele cazuri, chiar plătite și livrate parțial.

Există multe îngrijorări pe care le ridică măsurile anunțate ieri de guvern mai ales că stakeholderii din sectorul agricol nu au fost consultați în pregătirea acestor măsuri, ținând cont de impactul financiar imediat pe care acestea îl vor avea asupra sectorului agricol românesc. Prin urmare, măsurile referitoare la sectorul agricol ar trebui elaborate și explicate pentru a se asigura continuitatea activității unui sector atât de important precum agricultura.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole