Ordonanță de Urgență privind stânele montane

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a pus în dezbatere publică un proiect de ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea Legii nr. 332/2018 privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea stânelor montane.

Potrivit proiectului, Programul de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane are ca obiect facilitarea accesului la finanţare în vederea realizării de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane de către crescătorii de animale din zona montană.

Obiectivele urmărite prin implementarea acestei scheme de investiții se referă la îmbunătăţirea performanţelor economice şi a competitivităţii crescătorilor de ovine din zonele montane ale României, prin înfiinţarea unor stâne montane care vor fi utilizate atât pentru prelucrarea laptelui, cât și ca adăposturi pentru animale, dar şi pentru crescătorii de ovine.

Proiectul de Ordonanță de Urgență prevede instituirea unei scheme de finanţare prin care beneficiarii Programului primesc maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei în vederea realizării de stâne montane.

„Valoarea schemei de finanțare pentru anul 2022, condițiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finanțării, precum și modalitățile de verificare și control se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în termen de 45 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a prezentei Ordonanțe de urgență. Autoritatea de implementare este Agenția Națională a Zonei Montane”, se mai arată în proiectul pus în dezbatere publică de MADR.

Potrivit actului normativ, beneficiarii Programului de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane pot fi: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016; grupuri de producători înfiinţate conform Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 338/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 358/763/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice; cooperative agricole constituite în baza Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare; respectiv cele care desfăşoară, în comun, activităţi agricole și care pot organiza integrarea, în condiţiile legii, a producţiei agricole primare rezultate din exploataţiile membrilor, precum şi utilizarea în comun a utilajelor şi construcţiilor care aparţin cooperativelor persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare; persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare; persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară activităţi în agricultură şi/sau industrie alimentară.

Actul normativ mai stipulează că, prin Program, un beneficiar poate accesa finanțarea prevăzută o singură data, precum și că stânele montane înfiinţate în cadrul acestui program pot asigura prestări de servicii şi altor beneficiari, pe bază de contract de prestări servicii.

Proiectul de ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea Legii nr. 332/2018 privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea stânelor montane poate fi consultat integral aici.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole