Ordonanță de la Ministerul Agriculturii – Ajutoare de stat pentru crescătorii de animale

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat un nou proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea articolului 23 din Legea zootehniei nr. 32/2019. Modificarea se referă la prelungirea ajutoarelor de stat pentru crescătorii de animale.

Practic, documentul creează temeiul legal pentru acordarea, în continuare, a ajutoarelor de stat pentru crescătorii de animale, sub forma serviciilor subvenționate în domeniul ameliorării.

La articolul 23 din Legea zootehniei nr. 32/2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.53 din 21 ianuarie 2019, cu modificările ulterioare, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: „(1) Pentru plata serviciilor din domeniul ameliorării animalelor, crescătorii de animale beneficiază de ajutoare de stat, acordate în concordanţă cu legislaţia Uniunii Europene şi care se aprobă, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin hotărâre a Guvernului.”

Ministerul Agriculturii motivează decizia, spunând că întreruperea acordării ajutoarelor de stat ar genera litigii între crescătorii de animale și societățile de ameliorare.

”Ținând cont de faptul că asociațiile de crescători care întocmesc și implementează programe de ameliorare au încheiat în decembrie 2022 contracte de prestări servicii cu crescătorii de animale cel puțin pentru întreg anul 2023, programe în care s-a prevăzut finanțarea prin ajutor de stat a maximum 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic și 70% din costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, întreruperea acordării ajutorului de stat ar genera litigii între prestatorii de servicii de ameliorare și crescătorii de animale, existând riscul real de a nu se mai continua programele de ameliorare aprobate de autoritatea competentă în domeniu, respectiv Agenţia Naţională pentru Zootehnie”, se arată în documentul publicat de MADR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole