26 ianuarie 2022 - 13:41

Ordonanță anti-birocrație pentru comercianți: fermierii pot vinde direct clienților

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a pus în transparență un proiect de ordonanță de urgență care ar aduce „debirocratizarea comerțului”, potrivit ministrului de resort, Claudiu Năsui.

Conform proiectului, prin noua Ordonanță de urgență se elimină obligația unor cursuri de vânzători, se schimbă regulile pentru lichidarea stocurilor de marfă, în sensul că nu mai trebuie notificate la primărie, și apar clarificări și pentru tipul de comerț „form farm to fork” (de la fermă la consumator), scrie eonomedia.ro.

„Eliminăm obligația de a face un curs inutil de vânzător pentru oamenii care vor să facă vânzare. Acum, dacă cineva vrea să vândă ceva, trebuie să ia o ștampilă cum că a făcut un curs inutil. Evident, cursul nu poate fi făcut oriunde, ci numai la niște firme special «acreditate» de stat. Care, după cum ați intuit, ne taxează pentru asta. M-am uitat de curiozitate, prețurile variază între 500 și 700 de lei”, remarcă ministrul Năsui, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În opinia inițiatorilor proiectului de Ordonanță de urgență, modificările ar încuraja scăderea prețurilor la produse.

”Eliminăm și birocrația de care era nevoie la soldarea sau lichidarea stocurilor. Dacă o firmă voia să-și lichideze marfa, trebuia să parcurgă o birocrație întreagă, inclusiv să facă o notificare la primărie. Eliminăm și interdicția de a face mai mult de două soldări pe an. După acest proiect, totul se va face ușor. O economie este cu atât mai sănătoasă cu cât permite concurența. Concurența pentru cele mai bune produse și concurența pentru cele mai mici prețuri”, spune Năsui.

Cât despre posibilitatea fermierilor de a putea vinde direct clienților, ministrul Economiei explică modelul de comerț „form farm to fork”, extins peste tot în Europa și care va putea fi implementat prin noul proiect și în România.

„Fermierii se adună pe rețele de socializare împreună cu clienții lor și spun ce produse au pe stoc. Clienții încep să plaseze comenzi. Și, ca să evite costurile recurente de transport, se întâlnesc o dată pe săptămână timp de o oră să își livreze produsele comandate. Practic, oamenii cumpără direct de la fermier. Mai toate conceptele și politicile pe care le susține Uniunea Europeană de lanț scurt, bio, eco, green sunt acoperite de acest model de afaceri. Toate produsele sunt verificate de ANSVSA și toate entitățile sunt înregistrate la ANAF. Dar ce să vezi, protecția consumatorului de la noi zice că e ilegal modelul de business practicat în restul Europei. Adică taman statul care pretinde că vrea să ne apere ne ia dreptul de a avea opțiuni. Deci, de fapt, nu ne apără deloc. Ne împiedică să alegem dintr-o gamă mai largă de servicii și ne trimite la vechile lanțuri de magazine. Nu avem nimic contra lor, dar românii au dreptul să aibă cât mai multe opțiuni. Din toate aceste motive, am clarificat lucrurile în acest proiect de lege, astfel încât să fie clar pentru toți că modelul este legal și nu trebuie sub niciun pretext blocat”, susține Năsui.

Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață poate fi consultat pe larg aici.

  1. Eliminati specimenele care nu fac nimic si traiesc pe spatele oamenilor care trudesc pe campuri din noapte in noapte .

Comments are closed.