Ordinul „6 porci” al ANSVSA, combătut printr-o petiție. „Vă rog să mă susțineți”, scrie inițiatorul

Senatorul PSD, Călin Mătieș, anterior producătorul vestitei pite de Sântimbru, a inițiat o petiție online împotriva „proiectului trădător pentru țăranul român și pentru România!”.

„Vă rog să mă susțineți în această inițiativă prin semnarea și distribuirea petiției”, scrie senatrul PSD pe pagina sa de Facebook.

Prin acest demers, parlamentarul PSD își dorește retragerea Ordonanței de Urgență pentru aprobarea Planului de măsuri de urgență pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România, care la Art. 4, alin. (2), printre altele, precizează: „Creșterea porcinelor poate fi făcută de către: a) persoane fizice neînregistrate la ORC în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în SNIIA, care cresc până la 6 capete porcine. Porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, nu se comercializează, iar reproducția acestora în aceste exploataţii este interzisă. Carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodaria proprie (familial).

Potrivit precizărilor inițiatorului petiției online, „după ce ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că renunță la ordinul privind creșterea porcinelor, interdicția apare asumată de o altă instituție a statului și anume Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA)”.

Ordinul „5 porci” a fost retras

Ca urmare a valului de discuții generat în spațiul public de Ordinul 24 care reglementează tipurile de exploatații de porci de pe teritoriul României, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, declara nu demult la Agro TV că vestitul Ordin „5 porci” avea să fie retras.

La finele lunii trecut, Oros anunța că obiectivul pe care și l-a propus când a pus în dezbatere publică acest Ordin, de a genera o discuție privind creșterea porcilor în România, a fost atins.

În plus, actul normativ avea să fie retras din dezbatere publică, pentru că atribuțiile în ceea ce privește creșterea suinelor nu țin de Ministerul Agriculturii, ci de alte instituții.

„Ordinul de care vorbim este un proiect de ordin, el nu are niciun efect. Am vrut doar să provoc o discuție legată de problema creșterii porcului în România și de problema pestei porcine africane, o problemă pe care lumea nu vrea să o abordeze. În vigoare este Ordinul domnului Daea, Ordinul 538, care conține exact aceleași prevederi: că se pot crește pentru consum propriu doar 5 porci în gospodărie. Acest Ordin a avut efect zero. Nu s-a întâmplat nimic nici cu relansarea creșterii porcului, nici cu stoparea pestei porcine”, a precizat Adrian Oros în exclusivitate pentru Agro TV.

La sfârșitul lunii februarie 2021, șeful MADR a venit și cu o serie de date care arată dimensiunea dezastrului din sectorul suin, prin care să demonstreze necesitatea adoptării unor măsuri dure la nivelul întregului sector, prin care pesta porcină africană să poată fi ținută sub control.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

77 COMENTARII

 1. Când noi oameni de rand vrem sa vindem și noi un porc pt ca ne trebuie niște bănuți pt a întreține un copil la scoala sau pt a face anumite cumpărături pt o nevoie personala sau pt a plăti un impozit de ce sa nu îl putem vinde pt ca în creșterea lui(porcului)nu ne-a ajutat statul cu nimic și dacă nu ne-a ajutat cu nimic de ce are drepturi asupra bunului meu?de ce ne obliga sa cumparam purcei de la ferme aia nu pot avea pesta? ba poate exista un risc și mai mare cred eu .sau vor sa ridice prețul la purcei cit vor vrea ei iar omului sa nu ii mai convină sa îl mai crească și sa fie nevoit sa cumpere din supermarket

  • Susțin petiția, lăsați țăranii Romani sa muncească pământul și sa înmulțească animalele în gospodarii, dacă nu libertăți birourile unde ați gândit asemenea ordin și le ocupam noi, cei care știm sa creștem porci, și sa va conducă tara Porcarii…

 2. Nu sunt de acord cu acest ordin, din partea Uniuni Europene, și al hoților care au de câștigat din importurile de carne de porc(mortaciuni) din alte țări!

 3. Susțin petiția și va rog sa putem semna fără adresa de email pentru ca mulți nu au iar cei bătrâni pe ce sa semneze trebe făcut cv sa poată semna și ei bunica mea are 75 de ani și o pensie de 800 lei cu ce mai trăiește dacă nu tine și ea porci găini etc

 4. Sustin petitia deoarsce ne distruge guvernul cu OUG vrea sa ne omoare de tot nea distrus economia cu asa zisul covid 19 si acum vre sa ne ia ultima sursa de venit pe care o zvem prin vinzarea de purcei si cars poats se mai tina di cîtiun porc de vinzare pentru a scoars cheltuiala pe ceriale eu sm 12 copii si cu acest venit imi intretin copii la scoală din care 3 au rezutate foarte bune la invățămînt cu premiul 1 .
  asacă guvernul actual ne distruge.

 5. Nu sunt de acord cu creșterea a anumit nr. de porci în gospodărie. Eu unu Cresc citi vreau scurt. Ferească Dumnezeu sase răscoale Țăranu.

 6. Susțin ca orice persoană din zona rurală să crească porci cât dorește cu condiții san-vet adecvate !Poate să facă și reproducție numai cu Vieri testați sau cu î.Ă

 7. Nu sunt de acord cu 6 porci. De unde fac rost de purcei ? Târgurile au fost închise. Porcul crescut în bătătură are gust nu mucii și guma din import.

 8. Susțin petiția. Toate acestea sunt făcute pentru a ne îngenunchea și mai tare. Sa nu mai producem nimic ci doar sa cumpărăm de la ei, ce vor ei, când vor ei, la ce preț vor ei, dacă vor ei sa ne vândă. Adică sa fin sclavii lor. Luptați pentru libertate. E cel mai de preț lucru pe care îl mai putem avea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole