Ordin MADR pentru crescătorii de vaci! Ce se întâmplă cu avansul APIA

Crescătorii de vaci beneficiază în premieră anul acesta de o serie de beneficii, potrivit unui Ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, publicat în Monitorul Oficial. Potrivit actului oficial, în 2022, crescătorii beneficiază de o derogare privind perioada de retenția la vaci de lapte și carne, de la 180 de zile la 100 de zile.

Astfel, după decizia semnată de ministrul Petre Daea, crescătorii de bovine vor putea beneficia de plata avansului din sprijinul cuplat zootehnic.

Ordinul privind aplicarea unor prevederi ale Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 45/2021 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condițiilor specifice și a modului de implementare a schemelor de plăți prevăzute la art. 1 alin. (2) și (3) și art. 35 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial de vineri, 19 august.

”Pentru anul 2022, prin excepție de la termenele prevăzute la art. 73 lit. c), art. 74, art. 79 alin. (1) lit. f) și alin. (2), art. 80 lit. b) pct. (III) și art. 81 din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 45/2021 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condițiilor specifice și a modului de implementare a schemelor de plăți prevăzute la art. 1 alin. (2) și (3) și art. 35 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 203 din 1 martie 2021, cu modificările și completările ulterioare, se aprobă reducerea obligației de reținere a bovinelor la 100 de zile de la data-limită de depunere fără penalizări a cererilor unice de plată”, se arată în document.

În mod normal, perioada de reținere a animalelor în ferme pentru crescătorii de vaci era de 6 luni, începând de la data de 15 mai, ultima zi de depunere a cererilor unice de plată la APIA fără penalizări. În cazul respectiv, animalele ar fi trebuit reținute în ferme până la 16 noiembrie 2022, ceea ce i-ar fi pus pe crescătorii de bovine în imposibilitatea de a primi avansul APIA.

Datorită modificărilor din Ordinul MADR, crescătorii de vaci vor putea intra la plata avansului odată cu ceilalți fermieri, începând din 16 octombrie 2022.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole