Oportunitate IMENSĂ de finanțare în mediul rural! Nu ratați fondurile europene!

Oportunitate de finanțare din fonduri europene în mediul rural! Este vorba despre sprijinul pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural, prin Programul Operațional Capital Uman, al cărui ghid poate fi consultat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene. În cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, specialiștii în fonduri europene au oferit mai multe detalii pentru cei interesați să acceseze acest ajutor.

”Acum este deschisă măsura pentru sprijinul pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural. Sesiunea va fi deschisă până în 15 decembrie. Sprijinul constă în înființarea unor întreprinderi sociale în mediul rural care vor contribui la crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea serviciilor sociale. În cadrul prezentului apel de proiecte, se va acorda o atenție deosebită pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul procesării și comercializării produselor agricole.

Este un apel destul de delicat și complex. În prima etapă, societățile nou înființate vor putea beneficia de activități de formare profesională și consiliere în domeniul antreprenoriatului și în domeniul social. Beneficiarii eligibili ar fi entități sau societăți, furnizori de formare profesională și autorități publice centrale sau locale. Apoi urmează selectarea beneficiarilor și implementarea planului de afaceri. Cam acestea sunt cele trei etape ale acestui proiect.

Este un fel de ajutor de minimis, 40.000 euro pentru firmele noi care își propun să angajeze cel puțin două persoane. Dacă creează două locuri de muncă și angajează un tânăr între 16 și 24 de ani, primesc 60.000 euro. Tot așa, în funcție de numărul de angajați, se poate crește până la suma maximă de 200.000 euro, pentru 7 angajați”, a precizat consultantul Gabriela Fekete pentru AGRO TV.

Specialiștii au mai precizat că data limită este 15 decembrie, însă cel mai probabil se va prelungi această perioadă de depunere a proiectelor pentru fondurile europene, pentru că este un proiect destul de complex.

”Este foarte important de spus că o întreprindere socială nu poate folosi mai mult de 10% din bani pentru salariați. 90% din bani se duc pentru servicii în folosul comunității, deci acea firmă care se înființează și obține statut de întreprindere socială și beneficiază de acest grant de la 40.000 euro până la 200.000 euro, când va ieși pe profit, ea trebuie să direcționeze peste 90% din profit pentru acțiuni sociale. Dacă pe alte linii de finanțare pentru procesare nu mai există bani, iată că mai există o șansă pentru cei care vor să dezvolte o afacere în acest sens.

- Publicitate -

Bugetul va ajunge la 120 milioane de euro. Valoarea maximă a unui proiect se poate duce până la 3 milioane de euro. Eu zic că este o sumă considerabilă pentru mediul rural din România. (…) Scopul acestor proiecte este de a crea locuri de muncă”, a mai adăugat Ion Păunel, fermier și specialist în fonduri europene.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole