ONU estimează că până în septembrie, 18 milioane de oameni (aproape jumătate din populația Sudanului) riscă foametea. Acest lucru se întâmplă din cauza scăderii importurilor și creșterii prețurilor mărfurilor ca urmare a conflictului dintre Rusia și Ucraina.
La însămânțarea din martie, autoritățile sudaneze au promis 75 de dolari per sac de grâu, un preț stimulativ stabilit de guvern pentru a promova cultivarea prețioasei cereale. „Au trecut mai bine de două luni de când s-a cules grâul, nu îl mai putem păstra acasă”, spun cu regret cultivatorii care au descoperit după recoltare, că nu mai erau cumpărători pentru grâu.
Doi copii morți de foame, săptămâna trecută
Nevoia de grâu în Sudan, cea mai consumată cereală din țară după sorg, rămâne extrem de importantă și se ridică la 2,2 milioane de tone pe an. Cea mai mare cantitate de grâu era importată din Rusia și Ucraina, potrivit ONU.
Săptămâna trecută, ONG-ul „Salvați Copiii” a anunțat moartea cauzată de foame a doi copii, în Darfurul de Nord. „Un semn alarmant a ceea ce s-ar putea întâmpla”, a subliniat ONG-ul într-un comunicat. În ciuda acestui risc de criză alimentară, oficialii sudanezi au declarat recent că nu pot cumpăra toate culturile produse în țară.
Cuferele statului au rămas goale
Sudanul, una dintre cele mai sărace țări din lume, avea deja puțină valută, după decenii de sancțiuni americane. „Nu sunt suficienți bani. Am solicitat fonduri de la Ministerul de Finanțe și de la Banca Centrală, dar nu am primit un răspuns”, a declarat, sub rezerva anonimatului, un funcționar al Băncii Agricole, pentru Agentia France Press (AFP). De la lovitura de stat a generalului Abdel Fattah al-Burhan din octombrie și din cauza diminuării ajutorului internațional, cuferele Sudanului au rămas goale.
Conform unui angajat al Ministerului de Finanțe „ministerul a refuzat să acorde fonduri pentru că ar fi obligat să tiparească bani, ceea ce ar putea face să crească inflația”, care ajunsese deja la 221%, în aprilie.
Luna trecută, zeci de fermieri din nordul țării au manifestat temându-se de putrezirea grâului depozitat. Aceștia spun că grâul poate rămâne depozitat într-un siloz timp de 12 până la 18 luni, cu condiția să se mențină temperatura și umiditatea. Fără aceste condiții este deteriorat în trei luni și mâncat de insecte.
Potrivit Băncii Centrale, Sudanul a importat grâu în valoare de 366 de milioane de dolari în perioada ianuarie-martie. Sudanezii se confruntă cu lipsa pâinii, iar cozile în fața brutăriilor devin tot mai mari, în timp ce din lipsă de cumpărători, grâul se strică în depozitele fermierilor. O situație absurdă, denunțată de agricultorii care se consideră nedreptățiți după ce au investit în achiziționarea de îngrășăminte, pesticide și alte materiale necesare pentru cultivarea grâului.
În Sudan, prețul grâului este foarte sensibil, iar populația reacționează puternic la mișcări, cum a fost la sfârșitul anului 2018, când guvernul Bashir a eliminat subvențiile pentru această cereală, iar la anunțul triplării prețului mulțimea a ieșit pe străzile orașului Atbara – la 300 de kilometri de capitală – pentru a-și exprima furia. Un protest care se răspândise în toată țara și care a dus la căderea dictatorului.
Sursa foto: FAO