Achim Irimescu critică modul în care românii fac cumpărături și îndeamnă la mai multă cumpătare.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a afirmat că în țara noastră populația s-a obișnuit să își umple frigiderul cu produse care expiră înainte de a fi consumate. Șeful agriculturii românești chiar a recunoscut că și domnia sa a avut un astfel de comportament.
“Omenirea va ajunge la o criză alimentară și acest fapt a condus și la orientarea către ceea ce se aruncă și ceea ce se degradează, pentru că sunt două elemente diferite. Mai util ar fi să avem în vedere și modificarea mentalitătilor, în România. Cred că România are capacitatea de a rezolva această problemă. Avem un grup de lucru la nivelul ministerului, format din 25 de entităti publice și private și sper că, pe termen lung, să avem rezultate în combaterea risipei alimentare. Consumatorul trebuie să știe cum se comportă fată de produs. Problemă se pune tot mai acut pe viitor fată de consumul de alimente. Știm cu toții că actualmente, în Uniunea Europeană, fără subvenții, nu s-ar putea produce produse la prețuri accesibile pentru consumatori. Din păcate, la români s-a constatat o obisnuintă în a-și umple frigiderul și, după un timp, să se constate depăsirea termenului de valabilitate înainte de consum. Recunosc, și mie mi s-a întâmplat acest lucru. Deci, trebuie să ne schimbăm comportamentul alimentar”, a spus Irimescu.
Ministrul este îngrijorat din cauza acestui comportament pentru că acesta este unul păgubos pentru economia națională. „Numai la câți bani se alocă în agricultură pentru subvenții, ne putem da seamă de impact. Dacă ne uităm la bugetul european, circa 40 de miliarde de euro, anual, se cheltuiesc în agricultură. Sunt foarte multe soluții. Pe de altă parte, există riscul că o mare parte dintre alimente să fie lăsate la un preț mare pană la momentul expirării lor. Este extrem de important să dezvoltăm și soluții. Sigur, trebuie să gestionăm foarte bine și termenele la care expiră alimentele, dar și comportamentul nostru că și consumatori. Poate vi s-a întâmplat că un produs, care trebuie să stea la o anumită temperatură, a stat aruncat pe un alt raft, iar de bună credintă îl cumperi și constați acasă că acesta nu mai e bun de consum”, a afirmat Achim Irimescu.