28 mai 2022 - 13:57

OLAF: Romania, campioana la fraude cu fonduri europene in agricultura si PNDR

OLAF (European Anti-Fraud Office) a dat publicităţii Raportul privind corectitudinea utilizării fondurilor europene în perioada 2014-2020.

Potrivit Raportului, România conduce detaşat clasamentul fraudelor în agricultură şi PNDR (dezvoltare rurală).Mai mult, în 2018, faţă de 2017, autorităţile europene au contabilizat o creştere a fraudelor în dreptul României. Valoarea fraudelor din ultimii cinci ani, a fost de peste 60 de milioane de euro.

Următoarele ţări care se află în Top sunt Polonia, Ungaria, Italia, Franţa şi Bulgaria.

Potrivit Raportului, OLAF informeayă că, în domeniul dezvoltare rurală, România a raportat 250 de fraude în perioada 2014-2018 și 2219 nereguli care nu sunt considerate fraude, clasându-se pe primul loc în Uniunea Europeană la ambele capitole.

În privinţa ajutoarelor directe către fermieri, România a raportat 221 de fraude, situându-se pe primul loc la nivelul Uniunii Europene şi la acest capitol, și 762 de nereguli neconsiderate fraude, aici, coborând pe locul doi, după Italia.

În total, în perioada 2014-2018, România a raportat o fraudă de 62 milioane de euro, adică 0,45% din totalul plăților făcute de Uniunea Europeană, dintr-un total de 14 miliarde de euro, allocate ţării noastre.

Ceel mai întâlnite modalități de fraudare folosite de fermierii, primarii şi responsabilii autorităţilor din România au fost folosirea documentelor false sau falsificate, cereri de ajutor false sau falsificate, precum şi declararea unor produse, specii sau terenuri fictive, însă, la acest capitol, România se clasează pe locul doi, după Polonia. (cele mai multe în Polonia, urmată de România).

La nivelul Uniunii Europene, OLAF subliniază că, în anul 2018, fraudele şi neregulile privind fondurile europene pe agricultură și dezvoltare rurală au scăzut cu 5%, dar neregulile identificate în 7 state (Italia, România, Portugalia, Spania, Bulgaria, Franța și Lituania) depășesc 70% din totalul încălcărilor legii raportate în 2018.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.