Oile au invadat Parisul! Transhumanță pe Champs-Élysées

Parisul a fost martorul unui eveniment mai puțin obișnuit, în care mii de oi au străbătut nestingherite străzile orașului, sub privirile curioase ale oamenilor.

Mai exact, 2.022 de oi și 20 de atelaje trase de cai și boi, conduse de 15 ciobani și câinii lor de stână, au format o paradă fără precedent pe Champs-Élysées, pentru a marca, la finalul săptămânii trecute, închiderea Salonul Internațional de Agricultură de la Paris, scrie publicația franceză La France Agricole (lafranceagricole.fr).

Ciobanii și animalele lor au fost însoțiți de 350 de artiști stradali, instrumentiști și dansatori de circ, fiind primiți cu mare interes de parizienii veniți cu familiile lor să vadă această transhumanță neobișnuită.

„Un vis ușor nebunesc” care a ajuns să devină realitate, a descries evenimentul Jacques Pédehontaà, vicepreședintele consiliului departamental și al agenției de dezvoltare turistică Béarn Pays Basque, cel care și-a imaginat parade încă de acum doi ani. Susținut pe scară largă de Salonul Internațional de Agricultură și orașul Paris, organizatorul evenimentului intitulat „Les Folies Béarnaises” („Dansatorii nebuni din Béarn”) a reușit să pună în scenă această paradă fără precedent pe cel mai frumos bulevard din lume, pe 6 martie 2022.

Regiunea Béarn, aflată în Munții Pirinei, la granița Franței cu Spania (vechiul Regat al Navarrei, astăzi Noua Aquitanie), este renumită pentru tradiția sa în domeniul creșterii oilor. „Les folies”, care în franceză înseamnă și nebuni, face referire și la un vechi dans datând din secolul al XVII-lea, cu origini spaniole și care se execută cu mișcari lente și grave, pe o melodie instrumental în formă de variațiuni polifonice.

Potrivit lui Jacques Pédehontaà, organizatorii „Les Folies Béarnaises” au urmărit „să apere și să sporească imaginea și notorietatea Béarnului, prin activitatea singulară de păstorit”, precum și „promovarea unei ruralități pozitive și reconectarea legăturii dintre locuitorii orașului și oamenii din mediul rural”.

El a mai explicat că „mizele economice sunt mari deoarece cele trei văi din Béarn – Aspe, Barétous și Ossau – concentrează 70% din activitatea pastorală a lanțului Pirinei”.

Sursa foto: lafranceagricole.fr

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole