3 decembrie 2021 - 16:08

Oierii, sătui de atacurile animalelor sălbatice, anunţă că vor protesta la Bucureşti

mistreti_porcFederația Oierilor de Munte a atras atenția printr-un comunicat de presă asupra intensității și agresivității excesive ale atacurilor animalelor sălbatice asupra fermelor.

În ultimele zile s-au primit zeci de apeluri de la membri ai  federației  din județele Harghita, Caraș-Severin, Mureș, Salaj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Vâlcea, Brașov, etc., prin care au reclamat  situația disperată în care se află fermierii din cauza distrugerilor provocate de atacurile porcilor mistreți, ale lupilor și urșilor, atacuri care nu numai că omoară animalele domestice, dar pun într-un real pericol zeci de vieți omenești.

Doar membrii federaţiei au reclamat  29 de atacuri ale urșilor care s-au soldat cu 6 internări în spital și 1 decedat, din rândul ciobanilor. În județul Brașov au fost semnalate atacuri ale lupilor, numai în zona Săcele fiind răpite 300 de oi în ultimele 7 zile.

„Datorită condițiilor prielnice și schimbărilor climatice din timpul iernii, ne confruntăm cu o încărcătură excesivă pe habitate, ajungând ca în Platoul Bucegi să avem cu 317% mai mulți urși decât prevede legislația europeană, conform unui studiu privind diminuarea impactului dintre om și urs. Principala problemă pleacă de la faptul că administratorii fondurilor de vânătoare nu hrănesc animalele, iar când o fac, utilizează carne și dulciuri expirate cu conținut ridicat de proteină în cazul urșilor, deși este interzis, stimulându-le premisele de a ataca animalele domestice, populația și crește capacitatea de a se înmulți ușor și repede”, spun membrii federaţiei.

Crescătorii de animale atrag atenția că legislația existentă este greoaie, sunt sute de cereri de despăgubire care se depun la primării și rămân fără o rezolvare, iar cele care se soluționează primesc sume de bani mult diminuate după luni de zile sau chiar ani.

„Constatăm cu durere că acțiunea de protest a ciobanilor din 15 decembrie 2015 a fost în zadar și se impune reluarea protestului, deoarece până în acest moment nu s-au operat modificări în legea nr. 407/2006 privind Legea vânătorii și protecției fondului cinegetic cu modificările și completările ulterioare care să corecteze legislația”, mai spun ei.

Membrii federaţiei au solicitat Guvernului aprobarea unei Ordonanțe pentru modificarea în regim de urgență a legislației în vederea:

– simplificării procedurii de despăgubire asupra culturilor vegetale, pomilor fructiferi, pășunilor,  efectivelor de animale domestice și plata de către gestionarii fondului de vânătoare pe raza căruia s-a produs dauna, inclusiv suportarea eventualelor penalități impuse de A.P.I.A. și acordării acestora în timp util;

– inventarierea animalelor pe fiecare fond de vânătoare, habitat, dispunerea măsurilor de eliminare în regim de urgență a animalelor găsite în exces și asigurarea hranei animalelor rămase în habitat;

 recunoașterii mistreților ca distrugători;

– respectarea regimului proprietății stabilit în Constituția României;

– delimitarea fondului cinegetic doar în extravilan și utilizarea acestuia numai cu acceptul dat la notariat al proprietarului/utilizatorului terenului;

– introducerii în legislație a unor prevederi prin care dacă se constată infirmități cauzate de atacuri să se acorde pensie de întreținere, iar în cazul mortalităților, pensii de urmaș de către administratorii fondurilor de vânătoare din zona respectivă.

 „Așteptăm să ne arătați că disperarea și strigătul nostru de ajutor a fost auzit, să luați în regim de urgență măsurile care se impun pentru reglementarea acestei situații, pentru că ANIMALELE SALBATICE DIN FONDURILE DE VÂNĂTOARE au devenit un PERICOL NAȚIONAL și este nevoie de aprobarea unei ordonanțe în regim de urgență”, se mai arată în documentul citat

  În caz contrar oierii se văd forțați să dea curs numeroaselor solicitări venite din rândul crescătorilor de animale și să vină la București în septembrie, într-un număr mult mai mare decât în decembrie 2015.