Oierii români le cer autorităților să le acorde posibilitatea de a-și înființa puncte de sacrificare a animalelor în propriile ferme, pe tot parcursul anului. Printr-un astfel de demers, crescătorii susțin că ar crește consumul de carne de oaie pe cap de locuitor, aflat la un nivel extrem de redus în momentul actual.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, președintele Asociației Moldoovis și director al Stațiunii de Cercetare Popăuți, Ionică Nechifor, a explicat de ce aceste puncte de sacrificare sunt necesare pentru crescătorii de ovine din țară.
”Nu am inventat noi roata în ideea de a avea aceste puncte de sacrificare la poarta fermei. Am văzut și în celelalte state membre ale Uniunii Europene, în unele s-a mers până la a prelucra produsele în urma sacrificării și a le înmâna proprietarului animalului. Dacă mergem astăzi în oricare oraș din România o să constatăm că în magazinele locale nu există carne de oaie. De ce nu o găsim? Fiindcă abatoarele lucrează pentru supermarketuri sau pentru export. Noi am cerut aceste puncte de sacrificare pentru piața locală.
Pe statisticile noastre, România este pe penultimul loc la consumul de carne de oaie pe cap de locuitor, cu 2,2 kg/cap de locuitor/an. Ne-am gândit ce trebuie să facem ca să creștem consumul de carne de oaie, gândindu-ne că unul dintre cele mai sănătoase produse pe piața din România la ora actuală este carnea de oaie. Peste 95% din efectivele noastre sunt la pășunat, nicidecum furajate, așa cum se întâmplă cu celelalte specii.
Punctele de sacrificare la poarta fermei ar duce la creșterea consumului de carne de oaie și la un preț mai redus. (…) Am restaurante în zona mea care îmi spun că vor să ia câte 10 miei pe săptămână. Dacă mă duc la un abator mare, nu îmi sacrifică 10 miei. (…) Am tot respectul pentru cei care au investit în astfel de abatoare, însă pe pământul acesta este loc pentru toată lumea. Noi vrem să ne desfășurăm activitatea și să creștem consumul de oaie pe plan local, iar abatoarele de capacitate mare să plătească prețul corect pe animal în viu și să dea carnea la export, pentru că avem cerință și pe piața europeană și țările din Orientul Mijlociu”, a precizat Ionică Nechifor.