15 mai 2021 - 08:02

OFICIAL! Veste buna pentru romanii care muncesc in Italia

Contractele românilor din Italia care lucrează în agricultura nu vor fi afectate! Este anunțul oficial realizat de autoritățile italiene, după o întâlnire care a avut loc la solicitarea părții italiene. Prin urmare, Guvernul italian îi asigură pe românii care lucrează în agricultură că drepturile lor contractuale vor fi respectate în continuare.

Ambasadorul României George Bologona și ministrul italian pentru politici agricole, alimentare și forestiere Teresa Bellanova s-au întâlnit în cursul zilei de luni, 6 aprilie, pentru a discuta problema românilor care lucrează în agricultura italiană. Cei doi oficiali dau asigurări că cetățenii români nu vor avea probleme din cauza COVID-19. Așadar, contractele cetățenilor români care lucrează în agricultura din Italia nu vor fi afectate, ba chiar autoritățile italiene transmis că aceștia vor avea un loc de muncă și după ce pandemia de coronavirus va trece.

Întâlnirea de lucru a avut loc la solicitarea părții italiene care a ținut să sublinieze faptul că muncitorii români sunt apreciați pentru contribuția fundamentală depusă în piața agricolă. Potrivit unui comunicat de presă se are în vedere protejarea lucrătorilor români care au fost afectați perioada aceasta din cauza COVID-19.

Ambasadorul României în Italia a invitat autoritățile italiene să aibă în vedere, “în primul rând, forța de muncă română prezentă în Italia, ținând cont că există cetățeni români care se află deja în Peninsulă și care au fost afectați de restrângerea activității economice, în contextul Covid-19”. Între timp, Guvernul a prelungit permise de muncă pentru lucrătorii sezonieri extracomunitari.

În plină criză cauzată de pandemia de coronavirus, Italia caută soluții pentru agricultură, unde se înregistrează o gravă lipsă a forței de muncă, cu un deficit de circa 250.000 de lucrători sezonieri. 40% din culturile de fructe și legume, de la căpșuni la sparanghel, riscă să rămână pe câmp, informează RFI.