Oficial DAJ: Seceta a adus cele mai mari pagube din ultimele trei decenii!

Seceta de anul acesta s-a soldat cu cele mai mari pagube din ultimele trei decenii înregistrate în județ, a declarat pentru AGERPRES șeful Direcţiei pentru Agricultură Județeană (DAJ) Arad, Ioan Martin.

Potrivit acestuia, până la 15 noiembrie au fost înregistrate 5.172 de cereri de despăgubire, pagubele raportate de fermierii arădeni ridicându-se la peste 380 de milioane de lei.

Suprafaţa totală raportată cu diferite grade de calamitate este de 95.339 de hectare, adică aproape jumătate din suprafaţa de 200.000 de hectare care a fost înfiinţată în primăvară cu mai multe tipuri de culturi.

„Cele mai mari pierderi sunt la porumb, unde avem raportate circa 60.000 de hectare. În funcţie de gradul de calamitate, la fiecare hectar există pierderi cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei. Dacă ne raportăm la întreaga suprafaţă de 95.339 de hectare raportate de fermieri, aceasta este cea mai mare din ultimii 30 de ani pe care s-au produs pierderi cauzate de calamităţi”, a precizat Ioan Martin.

Potrivit șefului DAJ Arad, pierderi însemnate sunt și la culturile de floarea-soarelui, cu circa 18.000 de hectare afectate de secetă. La soia au fost raportate pierderi pe 6.830 de hectare, la lucernă pe 6.023 hectare, la plante furajere – 3.862 hectare, iar la rapiţă – 606 hectare, pierderile medii fiind de 4.000 de lei la hectar.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole