Oficial! Programul Tomata continua! Ce se intampla cu Ciclul II de productie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că „Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, continuă și în anul 2020.

Termenul limită de înscriere în program este 15 aprilie 2020, iar termenul limită de valorificare a producției este 15 iunie 2020, inclusiv.

În plus, pentru a avea siguranța că tomatele ce vor fi oferite populației vor avea o calitate cât mai bună, beneficiarii trebuie să deţină un registru de evidență a tratamentelor de protecție a plantelor, ce va fi verificat de către inspectorii Autorității Naționale Fitosanitare.

Reprezentanții Direcțiilor pentru Agricultură Județene efectuează verificări la începutul rodirii și înainte de începerea recoltării în vederea evaluării producției.

Bugetul total al programului pentru Ciclul I este de aproximativ 40 milioane euro, iar beneficiarii trebuie să valorifice o cantitate de 3 tone/1.000 mp.

Principalele modificări pentru anul 2020 au avut în vedere îmbunătățirea programului, astfel încât consumatorii să beneficieze de  tomate de calitate din producția autohtonă.

Ca element de noutate, în anul 2020, verificarea preliminară a dosarelor și instruirea fermierilor privind respectarea normelor de utilizare a produselor de protecția plantelor se va realiza  de către reprezentanții Direcțiilor pentru Agricultură județene și respectiv, de către inspectorii Autorității Naționale Fitosanitare, la Primăria localității respective.

Măsura va fi luată în special pentru cele câteva județe unde sunt foarte mulți beneficiari și pentru a venii în sprijinul fermierilor.

Reamintim că deși în prezent, proiectul prevede sprijin doar pentru cultura de tomate din Ciclul I, șeful MADR a declarat la o conferință de presă desfășurată în decursul acestei săptămâni că la rectificarea bugetară de la mijlocul anului, actul normativ va fi actualizat astfel încât și cultivatorii cu ciclu II să acceseze ajutorul de minimis.

De asemenea, plata de 3.000 de euro pe exploatație nu mai este asigurată fermierilor. Adrian Oros a explicat că suma de 3.000 de euro, cu cuantumul ei în lei, devine o plată maximală, astfel încât din bugetul alocat programului de minimis pentru tomate să reușească să acceseze sprijin financiar cât mai mulți cultivatori. În cazul în care numărul beneficiarilor va fi mai mare, suma se va recalcula astfel încât toți producătorii să primească banii. În acest fel, ministerul vrea să susțină cultivatorii care chiar vor să producă tomate pe termen lung, nu pe cei care o fac doar pentru a primi ajutorul din partea statului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole