OBLIGATORIU! Ce trebuie să știe toți fermierii care solicită subvenția APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se află în plină campanie de primire a cererilor unice de plată pentru campania 2022. Acestea pot fi depuse până la data de 16 mai 2022, fără penalități.

Le reamintim fermierilor care solicită subvențiile APIA că trebuie să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind:

 1. Cerințele legale în materie de gestionare (SMR);
 2. Standardele privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (GAEC).

Acestea sunt grupate pe următoarele domenii:

 • Mediul, schimbările climatice, bunele condiții agricole ale terenurilor;
 • Sănătatea publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor;
 • Bunăstarea animalelor.

Orice fermieri care solicită sprijin financiar din fonduri europene și naționale trebuie să respecte aceste norme pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatației, indiferent de mărimea lor (inclusiv pe cele neeligibile și pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producției).

Este important de precizat faptul că pentru campania 2022, au fost aduse modificări asupra normelor privind depozitarea și utilizarea îngrășămintelor cu azot în agricultură, respectiv SMR 1 – Protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole și GAEC 1 – Crearea/menţinerea benzilor-tampon (fâşii de protecţie) de-a lungul cursurilor de apă.

Acestea sunt după cum urmează:

 • SMR 1 – Protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole
 1. Pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole, conform Programului de acţiune, fermierii care deţin sau administrează exploataţii agricole au următoarele obligaţii:
 2. să respecte normele privind depozitarea gunoiului de grajd (art. 4 şi 5 din Programul de acţiune);
 3. să respecte perioadele de interdicţie pentru aplicarea îngrăşămintelor organice şi chimice pe terenul agricol (art. 3 şi anexa nr. 3 din Programul de acţiune);
 4. să respecte normele privind aplicarea îngrăşămintelor pe terenul agricol (art. 9 din Programul de acţiune);
 5. pentru exploataţiile care practică agricultura în sistem irigat este obligatorie întocmirea planului de fertilizare pe baza studiilor agrochimice pentru terenurile în cauză;
 6. să respecte cerinţele generale pentru aplicarea fertilizanţilor (art. 10, 11 şi 12 din Programul de acţiune);
 7. să respecte obligaţiile privind aplicarea îngrăşămintelor pe terenurile în pantă abruptă mai mare de 12% (art. 13, 15 şi 16 din Programul de acţiune);
 8. să respecte obligaţiile privind aplicarea îngrăşămintelor pe terenurile adiacente cursurilor de apă şi în vecinătatea captărilor de apă potabilă (art. 14 din Programul de acţiune);
 9. să întocmească la zi, să păstreze o perioadă de 3 ani şi să prezinte pentru control documentele de evidenţă ale exploataţiei agricole (art. 17 din Programul de acţiune).
 10. Fermierii care, potrivit legislaţiei în domeniul protecţiei mediului şi gospodăririi apelor, au obligaţia obţinerii actelor de reglementare pentru activităţile pe care le desfăşoară trebuie să deţină aceste documente şi să respecte condiţiile stabilite de acestea cu privire la protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole.
 • GAEC 1 – Crearea/Menţinerea benzilor-tampon (fâşii de protecţie) de-a lungul cursurilor de apă, cu cerințele obligatorii pentru fermieri:
 1. Se instituie benzi-tampon (fâşii de protecţie) pe terenurile agricole adiacente zonelor de protecţie a cursurilor de apă în care este interzisă aplicarea fertilizanţilor de orice fel. Lăţimea minimă a fâşiilor de protecţie variază în funcţie de panta terenului, astfel: 3 m pentru terenurile cu panta până la 12% şi 5 m pentru terenurile cu panta peste 12%.
 2. Se menţin benzile-tampon (fâşii de protecţie) existente pe terenurile agricole adiacente zonelor de protecţie a cursurilor de apă în care este interzisă aplicarea fertilizanţilor de orice fel (art. 14 din Programul de acţiune).

Pentru SMR 1. 1.g) și GAEC 1, potrivit prevederilor art. 21 alin. (2) din Programul de acţiune, până la data de 1 septembrie 2022 se păstrează restricţiile de interzicere a aplicării fertilizanţilor de orice fel pe o lăţime de 1 m pentru terenurile agricole cu panta până la 12% şi 3 m pentru terenurile agricole cu panta peste 12%.

După această dată, intră în vigoare restricţiile de fertilizare de orice fel pentru benzile-tampon (fâşii de protecţie) pe o lăţime de 3 m pentru terenurile agricole cu panta până la 12% şi de 5 m pentru terenurile agricole cu panta peste 12%, conform prevederilor art. 14 alin. (3) din Programul de acţiune.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole