25 ianuarie 2022 - 10:51

APIA recuperează peste 120.000 lei de la cinci condamnați definitiv

Printr-o decizie penală, Curtea de Apel Craiova a hotărât ca un număr de cinci mehedințeni să returneze Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) suma de 120.834,44 lei, pe fondul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit unei informări a DNA, prin decizia penală nr. 241 din 22.02.2021, Curtea de Apel Craiova a hotărât condamnarea inculpaților Găletan Ion și Mărgulescu Dumitru, la câte o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de patru ani.

De asemenea, în cazul celor doi s-a dispus interzicerea, pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În plus, Curtea de Apel Craiova i-a condamnat pe inculpații Mușeat Nicolae, la data faptelor viceprimar în cadrul primăriei comunei Pătulele, județului Mehedinți, Mișea Cornelia, la data faptelor secretar în cadrul primăriei comunei Pătulele, județul Mehedinți și Dăescu Titu, la data faptelor agent agricol în cadrul primăriei comunei Pătulele, județul Mehedinți, la câte o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de patru ani.

Totodată, s-a decis și interzicerea, pe o perioadă de trei ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

„Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Găletan Ion și Mărgulescu Dumitru vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile, în cadrul Primăriei Pătulele.

„Obligă inculpatul Găletan Ion, în solidar cu inculpații Dăescu Titu, Mișea Cornelia și Mușeat Nicolae, la plata către partea civilă, Agenția de plăți și Intervenții pentru Agricultură – Centrul Județean Mehedinți (n.r. – APIA), a sumei de 43.221,22 lei, plus dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.

„Obligă inculpatul Mărgulescu Dumitru, în solidar cu inculpații Dăescu Titu, Mișea Cornelia și Mușeat Nicolae, la plata către partea civilă, Agenția de plăți și Intervenții pentru Agricultură – Centrul Județean Mehedinți (n.r. – APIA), a sumei de la plata sumei de 77.613,22 lei, plus dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.

„Constată că, în cursul cercetării judecătorești, în vederea reparării prejudiciilor cauzate, inculpatul Găletan Ion a achitat suma totală de 22.700 lei, iar inculpatul Mărgulescu Dumitru suma totală de 21.900 lei. Dispune anularea înscrisurilor falsificate.

„Obligă inculpații Găletan Ion, Mărgulescu Dumitru, Dăescu Titu, Mișea Cornelia și Mușeat Nicolae la plata sumei de 2.000 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Obligă inculpații Găletan Ion și Mărgulescu Dumitru la plata sumei de 400 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat în apel”, se menționează în informarea DNA.

În comunicarea publicată pe site-ul DNA, procurorii informează că decizia magistraților craioveni este una definitivă.

Inculpații fuseseră trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova la data de 1 martie 2018.