Obiceiuri şi tradiţii dace şi romane, „recreate” cu fonduri europene

daciLegende despre daci și romani, obiceiuri ale acestora, ocupații, elemente de vestimentație, mâncăruri tradiționale vor fi recreate și aduse în actualitate începând din această vară la Reșca (Dobrosloveni), localitate în care se află cel mai mare sit arheologic de la sud de Carpați cu o suprafață de circa 304 hectare.
Primarul comunei Dobrosloveni, Gheorghe Tudorașcu, a declarat  că administrația locală urmărește pe termen scurt punerea în valoarea a sitului arheologic Romula-Malva din satul Reșca prin organizarea în perioada de vară a unor evenimente de tipul porților deschise, festivaluri, sărbători, care să atragă turiști, iar pe termen mediu și lung crearea unor ateliere de ceramică și a unui muzeu de sit.
Pentru muzeul de sit și atelierele de ceramică administrația din Dobrosloveni a depus deja două proiecte în care solicită finanțare din fonduri europene și fonduri de la Ministerul Culturii însă lucrează la alte documentații pentru proiecte similare de promovare a sitului arheologic, a vestigiilor descoperite precum și pentru continuarea cercetărilor arheologice sistematice.
„Am depus un proiect transfrontalier în parteneriat cu municipiul Vratsa din Bulgaria și este în evaluare. (…)Deja lucrăm și la alte proiecte tot pentru finanțare europeană, pentru ateliere ceramice. (…) Am mai depus încă un poiect la AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) pentru construirea unui atelier de ceramică ca să putem să reproducem toate obiectele care se găsesc și se vor găsi la săpăturile arheologice din cetate”, a precizat Gheorghe Tudorașcu.
Numai anul trecut, în tipul cercetărilor sistematice, au fost descoperite sute de vestigii, cuptoare pentru prelucrarea sticlei, cuptoare de ceramică, monede, un bust de ceramică al zeiței Isis—Afrodita etc, care ar putea fi reproduse în sute de exemplare spre fi a fi puse în vânzare pentru vizitatori.
Primăria Dobrosloveni în colaborare cu instituții de cultură specializate vor edita și o carte ce va cuprinde rezultatele cercetărilor arheologice sistematice de la Reșca din anii precedenți.
„Intenționăm și amenajarea unei alei a împăraților romani (…) în zona centrului de primire turistic, ce este amenajat la cabana de la Reșca, fostă cabană de vânătoare a lui Ceaușescu, cumpărată de primărie. Vor fi numele unor împărați care au avut legătură cu Reșca — Hadrian, Constantin, chiar și generali ai armatei romane (…) Căutăm nișe de finanțare pentru fiecare proiect”, a adăugat Tudorașcu.
Până la implementarea unor proiecte care necesită fonduri ce depășesc posibilitățile bugetului local, administrația din Dobrosloveni pregătește evenimente culturale ce pot fi puse în practică rapid.
Cabana Reșca, numită de edil centru de primire turistică, va găzdui în această vară evenimente gastronomice, cu prezentări de preparate tradiționale, evenimente culturale realizate cu ajutorul ansamblurilor folclorice din localitate, porți deschise la cabană și în situl arheologic. „Vrem să creăm o atmosferă ca în vremea romanilor și a dacilor, prin costume, preparate culinare, obiceiuri. Vor fi implicate ansamblurile folclorice și cât mai mulți oameni din localitate. Vom încerca să transpunem legendele dacilor în scenete cu ajutorul ansamblurilor folclorice”, a mai menționat Tudorașcu.
Un centru de informare turistică funcționează la Dobrosloveni începând din vara anului 2015. (Sursa: AGERPRES)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole