17 octombrie 2021 - 09:54

Oaia românească se înmulțește cu berbecul franțuzesc

Oierii din zona montană au făcut un pas important pentru a cuceri piața din Occident.

img_0069x-page-001

Zootehnia nu e deloc o treabă simplă, iar oierul nu mai este de multă vreme destinat doar ciobanilor. Federația Oierilor de Munte din România a reușit de curând să dea lovitura, aducând în țara noastră un lot de berbeci pentru reproducție.

“In perioada 5-8 iulie 2016, cu sprijinul Ambasadei Franței, a avut loc în România vizita unei delegații din Franța, formată din reprezentanți ai crescătorilor de ovine din rase specializate de carne, care au fost oaspeții Federației Oierilor de Munte din România. Ca urmare a acestei vizite, a fost convenit un protocol de colaborare, care să pună bazele unui parteneriat Franța – România, pentru a achiziționa berbeci pentru reproductie din rasele specializate de carne Vendeen și Alba din Masivul Central în scopul metisării cu rasele Țurcană și Țigaie din România, pentru a facilita dezvoltarea și îmbunătățirea carcaselor, în vederea deschiderii pentru carnea de miel a pieței din Franța, Germania și a acoperirii deficitului din acest sector de pe piața Europei de Vest”, se arată într-un comunicat al Federației Oierilor din Munte de la noi din țară.

Astfel, în România a sosit déjà un lot de berbeci pentru reproducție, iar anul viitor se vor deschide două ferme pilot. În cadrul parteneriatului Franța – România, Federația Oierilor de Munte din România este deschisă colaborării cu toți oierii din România, iar cei care sunt interesați să între în acest proiect și să înceapă încă din acest an prin achiziționarea berbecilor de reproductive, pot obține caracteristicile celor două râse și informații suplimentare de la reprezentanții FOMR.