Fostul ministru Petre Daea nu poate sta departe de agricultură și de fermieri. La urma urmei, este domeniul în care a activat o viață și pentru care a încercat să facă multe lucruri atât în postura de inginer agronom – șef de fermă sau de direcții agricole, cât și din cea de politician – parlamentar sau ministru al Agriculturii.
Petre Daea este iubit de majoritarea fermierilor români, este și hulit de alții, însă pasiunea sa pentru agricultură și dragostea respectul pe care îl poartă lucrătorilor pământului și crescătorilor de animale nu i le poate contesta nimeni.
Cum arată o zi printre fermieri cu Petre Daea puteți afla dintr-o descriere pe care chiar fostul ministrul a făcut-o, cu multă înflăcărare, într-o postare pe Facebook.
„La ora 6, lângă strungă la mulsul oilor!
Luând în picioare roua dimineții, privind cu plăcere culturile înființate de harnicii lucrători ai pământului din zona Reghin, județul Mureș, dintr-un interes profesional am pornit cu domnul Vasile Gliga, spre locul unde dragostea de oameni, pământ și animale l-a îndemnat să devină un fermier iscusit, un gospodar desăvârșit.
Trecând de greutățile vremii, a construit în Reghin obiective economice și edificii sociale, cu locuri de muncă bine plătite.
În fiecare dimineață, părinții mărșăluiesc cu copiii spre școala pe care a înființat-o cu mulți ani în urmă, locul unde s-au născut medalii, punând pe frontispiciul competițiilor internaționale nume precum Minora Gliga, Paul Moldovan, campioni mondiali la dans sportiv.
Astăzi, în baza sportivă creată cu migală în curtea fabricii de viori, dansează zilnic timp de o oră peste 300 de copii, într-un program școlar unic în lume.
Lângă vioară și baza sportivă s-a născut dragostea de animale pe care le îngrijește și de pământul pe care îl lucrează cu utilaje moderne, iar starea de vegetație a culturilor dă speranța și exemplul că se poate oriunde, iar greutățile momentului și vicisitudinile naturii pot fi învinse, cum de altfel fac acești valoroși lucrători ai ogoarelor și crescători de animale.
Îndemnat de interesul cunoașterii, am pornit spre stâna de lângă pârâul Luţ, zăbovind lângă ciobani, care la orele 6 mulseseră deja jumătate din turma de oi, iar laptele închegat la stână, transformat în brânză, este folosit lângă celelalte la cantina elevilor, care beneficiază zilnic de o masă cu produsele obținute în fermă.
Pentru oricine și oricând, aici există un loc în care se pot găsi răspunsuri la întrebările zilei și o parte din soluțiile pentru fiecare zonă din țară, adaptate evident la condițiile specifice.
Pe bruma dimineții așezată pe plantele de la marginea apei, am lăsat urma de interes și apreciere pentru munca fermierilor și crescătorilor de animale din aceste minunate locuri.
În curtea Colegiului Agricol din Târgu Mureș, într-o atmosfera de sărbătoare, pe platoul străjuit de numele marelui botanist Traian Săvulescu, încălzit de razele soarelui, s-a desfășurat un program de comemorare a împlinirii a 80 de ani de existență, ocazie cu care am putut constata interesul participării numeroase a elevilor, a absolvenților, a profesorilor și a autorităților locale într-un careu mărginit de standuri expoziționale cu produse agroalimentare.
Am putut constata valoarea deciziei politice pe care a luat-o Parlamentul României în 2019 cu privire la coordonarea de către Ministerul Agriculturii a celor 57 licee agricole pentru susținea investițiilor necesare și creării unei legături directe cu fermierii, în vederea pregătirii generațiilor viitoare de lucrători din agricultură.
Cele 43,6 milioane euro prevăzute in PNRR pentru aceste unități școlare creează premisa îmbunătățirii activității în domeniu.
Nu puteam ocoli piața agroalimentară din Reghin, unde bravii noștri producători acoperiseră mesele cu produse obținute cu migală și multa trudă.
Întâlnirea cu aceștia s-a transformat într-o dorința unanimă de a-i susține cumpărând și consumând produsele făcute de ei. N-am putut rezista tentației și am cumpărat produse de foarte bună calitate, apreciindu-le munca.
Întâlnirea cu fermierii, cu specialiștii de la Semtest Târgu Mureș s-a dovedit a fi o buna secvență de comunicare în domeniul cercetării și ameliorării pentru obținerea de soiuri și rase cu randamente sporite și de calitate superioară.
Văzând culturile din acest județ si discutând cu o parte dintre fermieri și primari, am putut constata grija deosebită pe care aceștia o acorda lucrării terenurilor din zonă.
Starea de vegetație din județele Mureș si Cluj ne dă siguranța realizării unor producții bune în această parte a țării.
Exemplul muncii lor ne obliga pe toți sa le dăm salutul de respect și să-i ajutăm pe făuritorii de hrană ai României.
Agricultura este șansa noastră!”, scrie Petre Daea pe pagina sa de Facebook.