O treime din fructele produse în Europa sunt contaminate cu pesticide periculoase

Cireșe, pere, piersici sau kiwi conțin reziduuri de substanțe care ar fi trebuit interzise din 2011, potrivit ONG-ului Pesticide Action Network Europe. 

 Este timpul cireșelor. “Una din două cireșe este contaminată cu reziduuri de pesticide clasificate printre cele mai periculoase pentru sănătate”, avertizează un studiu publicat marți, 24 mai, de ONG-ul Pesticide Action Network Europe (PAN EU). Și cireșul nu este singurul fruct în cauză; este si cazul aproape jumatate din piersici si peri sau pentru o treime din mere. 

 În total, aproape o treime (29%) din fructele produse în Europa sunt contaminate. Ratele de contaminare au explodat în ultimul deceniu: au crescut cu aproape 53% între 2011 și 2019. Pentru aceeasi perioada, conform studiului, la cireșe rata de contaminare a crescut cu până la152%, iar la kiwi cu 397%.

Aceste rezultate contrazic declarațiile oficiale ale Comisiei Europene și ale Statelor cum ca utilizarea pesticidelor, și în special a celor mai toxice, este în scădere. 

Raportul PAN Europe se bazează pe analiza datelor din programul european de monitorizare a reziduurilor de pesticide din alimente.  Pentru Autoritatea Europeană de Siguranță Alimentară (EFSA), aceste analize sunt „suficient de reprezentative din punct de vedere statistic pentru a estima expunerea consumatorilor europeni la aceste reziduuri”. Studiul se concentrează pe pesticidele considerate  drept „cele mai periculoase”. Aceste pesticide sunt substanțe suspectate a fi cancerigene pentru om, toxice pentru reproducere, factori perturbatori endocrini sau că îndeplinesc două dintre cele trei criterii de substanțe persistente, bioacumulative și toxice. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole