O SPECIE DE SUPERALBINE DIN RASA APIS MELIFERA IESE DIN NOU LA RAMPÄ‚

Apicultorii timiÅŸeni caută nuclee de familii de albine bănăţene pentru ca, pe baza acestui material genetic, să poată reconstitui specia respectivă (albina galbenă bănăţeană – n.r.) ce face parte din rasa Apis Mellifera Carpatica ÅŸi care a fost ”cea mai harnică” dintre suratele ei din Å£ară, dar care a dispărut.

”Faţă de restul albinelor, albina bănăţeană este mai harnică, mai docilă, nu este aÅŸa de agresivă, mai rezistentă la boli, dar datorită fluctuaÅ£iilor pastoralului, a dispărut. Noi încercăm acum, unde găsim nuclee (genetice – n.r.) de albină bănăţeană le ridicăm ÅŸi facem măsurători pentru a le compara cu ceea ce a fost în 1937. Măsurăm lungimea trompei, a aripii, a toracelui, a tibiei”, a declarat  vicepreÅŸedintele filialei TimiÅŸ a AsociaÅ£iei Crescătorilor de Albine (ACA), Dan Ciulea, pentru AGERPRES.

Apicultorii consideră că factorii care au înnobilat albina bănăţeană – specie bine definită ÅŸi de sine stătătoare atunci -, cu atâtea calităţi se datorează, cel mai probabil, faptului că Banatul este o zonă colinară cu climat sub-mediteranean ÅŸi cu o bază meliferă variată, care a oferit condiÅ£ii favorabile pentru înmulÅ£irea lor.

”A dispărut specia de Banat din această rasă prin anii ’60 ai veacului trecut. Prin 1980 am mai întâlnit câteva nuclee pe la Checea, prin zonele de dealuri, în stupine izolate, unde au mai existat. Era o specie atât de valoroasă pentru că nu era atât de multă poluare atunci ÅŸi nu se practica o apicultură tranzitorie, agresivă, aÅŸa cum este acum, ci se făcea apicultură din plăcere”, a explicat Dan Ciulea.

Potrivit specialiştilor în domeniu, prin schimbarea mătcii, în doar 60 de zile, structura genetică a familiei de albine va fi total diferită.

- Publicitate -

Medicul veterinar Cristian Cornel CiobănaÅŸ, care a renunÅ£at la practica medicală pentru a se dedica în totalitate creÅŸterii albinelor, a precizat,  că albina bănăţeană dispărută ”era valoroasă pentru că se adaptase foarte bine condiÅ£iilor meteo ÅŸi pedoclimatice de aici ÅŸi la flora locală”, iar poluarea era mult mai redusă.

”Pesticidele folosite la stropirile intensive care se fac la nivelul marilor producători de cereale îi ajută pe agricultori pentru că scade numărul de tratamente ÅŸi preÅ£ul de cost este mult mai mic, fiind toxice ÅŸi cuprinzând un număr mare de dăunători, dar influenÅ£ează negativ mediul”, a spus CiobănaÅŸ.

Timişul este o zonă recunoscută pentru calitatea mierii de albine, deosebite fiind soiurile de mentă, în zona pastorală de la Satchinez, de lavandă sau de cireş, alături de polifloră, potrivit sursei citate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LÄ‚SAÈšI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole