7 decembrie 2021 - 02:16

O raza de speranta pentru legumicultori! A inceput livrarea in magazine

 Președintele SPA Olt, Ion Păunel a declarat că astăzi a reînceput livrarea la un lanț de magazine, acesta fiind partener al fermierilor mici. Păunel mai spune că merită felicitat colegul Idita Simon (Petrică) care a spart gheața și prin calitatea produselor sale a trecut și de recepția finală a CTC-ului a standardului unui comerț civilizat. Următoarea livrare va fi vineri încă 12.000 fire de ceapă verde, iar de săptămâna următoare va livra din producția proprie castraveți urmate de roșii mai precizează Ion Păunel.

„Felicitări Petrică! M-am implicat personal în acest proiect pentru a demonstra că se poate , pentru a demonstra că și noi producătorii români avem produse de calitate și știm, și putem să respectăm regulile unui comerț civilizat . Acum ne întoarcem fericiți acasă împreună. Doamne Ajută!” completează Păunel.

Pe de altă parte, cercetătorul la Institutul de Economie Agrară al Institutului Național de Cercetări Economice din cadrul Academiei Române, Daniela Giurca spune că aceasta criza va schimba multe și să atragă forță de muncă din țară.

„Poate ar trebui să vă gândiți și să vă orientați spre oamenii care vin de la muncă din străinătate. Aceștia au căpătat un alt cult al muncii, s-au “școlit” acolo au văzut cum funcționează ei. Eu cred că dacă știți cum să îi cooptați și să îi încurajați va fi foarte bine pentru sectorul agricol. Să știți că acolo nu au o viață minunată și acum nu știu câți se vor mai duce. Avem de lucru un pic la noi și la implicarea în comunitate!” explică Daniela Giurca.

Pentru a atrage mai mulți legumicultori în grupul Uniunea salvăm țăranul, Ion Păunel face o prezentare a ceea ce a reușit până acum.

”Împreună cu echipa de scriere proiecte din cadrul Sindicatului  Producătorilor Agricoli Olt , în PNDR 2007 -2013, cât și în acestă alocare 2014 – 2020 am reușit să instalăm în județul Olt peste 1000 de tineri (M112; SM 6.1) , iar pe măsura 141 , respectiv SM 6.3 în jur de 800 de beneficiari; Am creat 2 Asociații (Asociația Legum Ro Fruct Sud Vest Oltenia și Asociația Femeilor din Mediul Rural -Olt); am implementat atât ca parteneri cât și ca experți , proiecte POS-DRU dedicate mediului rural proiecte prin care am format profesional forte mulți fermieri și mai ales am făcut educație antreprenorială; am adus Finanțări în județul Olt și pe Măsura 312, SM 6.2, SM 4.1, valoarea ultimului proiect scris de noi pe această submăsură fiind de 1 500 000 Euro valoare eligibilă a proiectului cu finanțare de 90% din partea UE; am promovat și explicat atât prin MASS Media audio și video cât și la diversele simpozioane și întâlniri cu fermierii , toate oportunitățile de finanțare pe care le pot accesa atât din fonduri cât și din programele de sprijin naționale; am adus Finanțări și pe programul Start-up; etc Ultimul proiect la care lucrăm este înființarea a două Cooperative agricole, una la Scărișoara iar cealaltă la Pleșoiu.” completează Păunel.

Autor: Daria Diaconiuc